У Болници „Србија“ у Источном Сарајеву пуштен је у рад апарат за дензитометрију – мјерење густине костију, који је овој здравственој установи донирала Невенка Клепић Хаџибашиоглу.

Из Болнице „Србија“ саопштено је да је пред крај живота Клепић Хаџибашиоглу опет показала хуманост и обезбиједила новац за апарат који ће бити на располагању свим становницима ове регије, а и шире, због чега су јој неизмјерно захвални.

Осим апарата за мјерење густине костију, ова хуманитарка је Болници „Србија“ донирала и барокомору, а имала је у плану поклонити и још једну, увидјевши потребу за тим.

Специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Александра Магазин истакла је да је потреба становника за мјерењем густине костију веома велика и Болница „Србија“ је од сада у могућности да пружа ову врсту прегледа.

  • Декса је први, једини и најсавременији апарат у државној установи на подручју Сарајевско-романијске регије, нагласила је Магазинова.

Према њеним ријечима, дензитометрија је брза, безболна, неинвазивна процедура, која служи за процјену степена одступања у минералној густини костију. Најрелевантније тачке мјерења су кук и лумбална кичма.

  • Декса се најчешће користи за дијагностику остеопорозе, која подразумијева постепен губитак коштане масе, као и промјену саме структуре костију, због чега кости постају танке, крхке и подложне преломима. Остеопороза се најчешће открива тек када дође до прелома кости, рекла је Магазинова.

Она је навела да се мјерење густине костију препоручује женама у раној менопаузи, особама којима се смањила висина више од два и по центиметра, пацијентима са хроничним обољењима који користе медикаменте који доводе до губитка коштане масе, особама које имају упоран бол у леђима, онима који су добили прелом након мање трауме или имају позитивну породичну анамнезу прелома.

Магазинова је додала да се пацијентима на кортикостероидној терапији, супституционој терапији за штитну жлијезду и онколошким пацијентима препоручује мјерење густине костију два пута годишње.

За преглед је неопходна упутница породичног љекара, а постоји и комерцијални преглед за неосигурана лица који кошта 40 КМ.

Пацијенти преглед могу заказати на број телефона 057/325-302 радним даном од 7.00 до 15.00 часова, наведено је у саопштењу.