Богато лежиште злата пронађено је на локалитету Чока Ракита у општини Жагубица на истоку централне Србије, око три километра југоисточно од Пројекта злата Тимок, изјавила је министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић.

Она је навела да су прелиминарно одређене димензије налазишта 500 пута 250 пута 80 метара, а прелиминарни резултати технолошких испитивања показују да је могуће произвести чист концентрат злата, са укупним искоришћењем злата већим од 93 одсто, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

Ђедовићева је поручила да су потенцијалне резерве значајне са аспекта количине руде, садржаја злата, што у перспективи може бити од великог значаја за економију цијеле земље, посебно за регион источне Србије.

Пројекат је у фази истраживања, а потребно је кроз нова истраживања потврдити ове добре резултате и након тога израдити елаборат којим ће се извршити верификација ресурса и резерви.

Ђедовићева истиче да ово потенцијално лежиште даје додатну вриједност лежиштима која су већ откривена на пројекту Тимок код Жагубице, који реализује канадска компанија „Данди прешс металс“ /Дундее Прециоус Металс ИНЦ/, која је и објавила вијест о новом налазишту злата.

Она напомиње да поменути резултати представљају значајан корак напријед у познавању геологије лежишта, али још не значе отварање рудника.