Бијели лук је једна од најздравијих намирница чија чудесна љековита својства чине невјероватне благодети за здравље. Људи су га од давнина користили у лијечењу многих здравствених тегоба.

Познато је да су стари Египћани, у вријеме грађења пирамида својим робовима често давали бијели лук да би их одржали у доброј кондицији. Садржи око 400 активних састојака, а богат је витаминима и минералима као што су аденозин, алицин, аминокиселине, биљна влакна, биљне масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, гвожђе, ензими, етерична уља, јод, калијум, калцијум, селен, сумпор и фосфор. Али, и поред свих љековитих својстава ове групе људи не би смјеле да га конзумирају:

Пацијенти пред операцију
Уколико ћете у скорије време бити подрвгнути хируршком захвату препоручује се да не конзумирате бијели лук најмање двије недјеље прије јер би се продужило крварење.

Особе са ниским притиском
Ова чудесна намирница снижава крвни притисак, те ако патите од ниског притиска можете себи нанијети више штете него користи његовим конзумирањем.

Људи који имају проблема са јетром
Иако бијели лук има антибактеријско и антивирусно својство и може да убије бактерије и вирусе, не треба се користити у спречавању вируса хепатитиса. Наиме, неки спојеви бијелог лука могу да узрокују стимулације у желуцу и цријевима, што може да инхибира секрецију дигестивног сока у дигестивном тракту. На тај начин утиче на варење хране и погоршава многе симптоме хепатитиса, попут мучнине.

Особе које болују од очних болести
Пацијенти који болују од очних болести, посебно они лошег здравља, такође, треба да избегавају бијели лук. Традиционална кинеска медицина промовише да редовно конзумирање бијелог лука у великим количинама дужи временски период може да оштети очи и јетру, али исто тако може да изазове губитак памћења, зујање у ушима и друге здравствене проблеме.