Предсједник Александар Вучић изјавио је вечерас у обраћању грађанима да је пет западних изасланика дошло у Србију са планом направљеним прије 60 дана, а који је у међувремену признат од свих земаља ЕУ, чак и оних пет које нису признале Косово и Метохију.

Он је у обраћању грађанима Србије рекао да су те земље гласале за тај план јер им је речено да експлицитно нема признања Косова.

„Дошли су да нам предоче свој план, без икакве кривице Србије, нисмо никоме ништа урадили, а они су дошли показали план, а затим 13. децембра на франкофонском скупу, сви прихватили план и пет земаља непризнавача, јер су им објаснили да нема експлицитног признања и иако су прикрили чињеницу да постоји имплиците обавеза да се не противимо уласку Косова у УН“, рекао је он.

Тако је тај план, не званично, али де факто постао нови преговарачки оквир, истакао је он.

„Нама нема напретка уколико будемо радили мимо Европе, или ако не сарађујемо по том питању“, рекао је Вучић.

Он је навео да му је у разговору са петорком у другој реченици речено да морамо да прихватитимо план и ако га не прихватитимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем а затим и повлачењем инвестиција и економским мјерама које ће нанијети штету Србији.

„То је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао“, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, то је оно што њега брине иако се неће десити за мјесец, два дана, али хоће за три, шест мјесеци или годину дана.

Вучић је рекао да ће у наредним данима позвати све представнике посланичких група како би их упознао са свим детаљима европског плана.

„Оно што је важно то је да ћу већ наредних дана позвати да обавестим, јер не могу да отворено говорим, јавно, о свим детаљима, све представнике посланичких група које желе да чују. И обавестићу их о томе како је то све текло. Шта се иза свега крије, шта су намере, правићемо праву институционалну транспарентност, тражити значајнију улогу парламента и Владе“, рекао је Вучић током обраћања.

Нагласио је да „народ не мора да брине“, јер ништа није потписано.

„Нити смо шта потписали нити негде има наш параф. Ми смо само суочени са чињеницама, али ми сами морамо да будемо фер и да разумемо да је важно и да покушавамо да налазимо компромисна решење“, рекао је предсједник Србије.

Он је додао и да Приштина тражи сукоб јер жели да увуче Србију у сукоб са НАТО, а како би избегла формирање ЗСО.

„Људи су хапшени ни због чега, због санитетске опреме, пуцано је на децу због бадњака, запад је скочио јер је Рада Трајковић седела на клупици два сата, а не јер је Делевић изрешетан или нападнута деца. Морамо да разумемо да су они осудили Србију за барикаде, а нису хтели да чују зашто су то урадили. Ми смо за то криви, а не шиканирање и напади на Србе, одузимање права Србима. То је њихова визура“, рекао је Вучић.

Слиједи борба за Заједницу српских општина
Вучић је изјавио је вечерас да сада слиједи велика борба за формирање Заједнице српских општина и истовремено оцијенио да га брине то што не постоји рационалан приступ рјешавању косовског проблема.

Он је рекао да ће покушавати да кажу да од 22 принципа 21 није у складу са Уставом Косова и да неће то да ураде, али очекује да то у наредним мјесецима коначно буде завршено, напомињући да је видео одлучност Американаца.

Он је истакао да је за Србију важно да буде формирана Заједница српских општина, наводећи да та заједница не може да буде невладина организација.

„Она има 22 принципа и не може да буде невладина организација. Потписао је са мном Иса Мустафа председник приштинске владе. У тим принципима постоје циљеви, организациона структура, да има скупштину, председника, администрацију“, навео је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, циљеви ЗСО су јачање локалне демократије, пуни надзор у области образовања, у области примарне и секундарне здравствене и социјалне заштите, омогућавање развојних активности.

Промјењене геополитичке околности, најоштрији приступ Запада према Србији
Вучић је такође навео да је промјена геополитичких околности допринијела да дође до сада најоштријег приступа западних земаља према Србији и питању Косова и Метохије.

„У договору са члановима владе, желим да говорим више о стратешким, а не о тактичким и дневно политичким стварима. Сви смо претходних дана видели прву верзују, а која се не разликује много од друге верзије у различитим медијима тзв. француско – немачког плана, који више није француско-немачки план, већ много више од тога“, рекао је Вучић у Председништву.

Каже да нико није хтио да говори о контексту и околностима и ономе са чим се Србија суочава.

„Они желе да у свом дворишту, а западни Балкан и наравно Србија, јесу њихово двориште, да ту буде све онако како они желе. Поставља се питање шта је још допринело да се изађе са овако оштрим приступом и са дозом хитности од стране европских званичника подржаних од Вашингтона, комплетан регионално – европски контекст је такав да у претходних неколико месеци после избијања руско-украјинског сукоба, напада Русије на Украјине – да је то постало један од највећих проблема за Србију“, навео је предсједик Србије.

Каже да је то зато што смо на радару свима, јер нисмо увели санкције Русији, али и због сталних инцидената које је Курти изазивао желећи да испровоцира да уђемо у сукоб и да би Србија буде крива.

Говорећи о могућој оставци каже да не мисли да је било који човек исувише важан за једну државу, да су сви смртни и да је ово њему последњи мандат.

„Буде ли потребе да на било који начин сачувам државу и купим јој неко време – не бих се либио. Сад није тај тренутак, али се не бих либио“ казао је он.

Каже и да је „војник државе“, а да се плаши јер му се чини да ће стање у Украјини бити још горе, да ће се сукоби проширити.

„То се неће смиривати. Само ће да се шири. Видите да то више није само Русија-Украјина, па мала помоћ. Сад се то раширило, ускоро ће, плашим се, да се рашири и на неке друге територије. Наше је да то не буде на нашу територију. У таквим условима овакви захтеви ће само јаче бити постављани пред Србију“ рекао је он.

Додао је да ће све тећи онако како је рекао, док не дођемо до тренутка када будемо морали да се изјаснимо.