На другој тематској седници Скупштине града Источно Сарајево која је јуче одржана, одборници су усвојили одлуку о такси за истицање рекламе на подручју овог града. На тај начин створени су услови  за приход од милион до милион и по КМ у овој години, што показује колико је то значајно за буџет Града Источно Сарајево.

Гадоначелник Љубиша Ћосић је истакао да би се овом Одлуком требало вратити око 15 одсто прихода у буџет Града који су по овом основу постојали све до 2021. године.

  • Од плаћања таксе изузети су микро-бизниси, чланови породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, удружења од јавног интереса, јавне институције, док људи који су тек регистровали предузетничку дјелатност таксу неће плаћати наредних 12 мјесеци, али ће бити додатни намет за банке, микрокредитне организације, осигуравајућа друштва, бензинске пумпе, приређиваче игара на срећу, произвођаче непрехрамбених производа– рекао је Ћосић те додао да ова Одлука има законско упориште и да ће средства од такси бити трошена за невладини сектор, спортски сектор, рад Ватрогасне јединице и свих оних потреба које се финансирају из буџета града.

Према његовим ријечима у складу са Законом о комуналним таксама, град Источно Сарајево до 2021. године имао je одлуку о таксама и прикупљена средства по том основу су се распоређивала у омјеру 85 одсто Градској управи, а 15 одсто општинама у саставу града, након чега је ступио на снагу Закон о Републичким таксама, те је ова укинута.

Он је навео да ће у фебруару бити формирана база обвезника, израђен софтвер и рјешења тако да се такса неће наплаћивати за јануар, већ за осталих 11 мјесеци и биће могуће је уплатити у двије рате. Висина таксе ће зависити од дјелатности, а од идуће године 20 одсто ће ићи општинама.

Одборник СДС-а Горан Шеховац рекао је да је Клуб одборника СДС-а био против ове одлуке, јер сматрају да треба вратити комуналну таксу, која је укинута 2021. године.

  • У општини Источна Илиџа већ постоји одлука о јавном оглашавању и пише шта се наплаћује, а сада ће се доћи у ситуацију да неко правно лице мора плаћати двије такес навео је Шеховац и додао  да је Клуб одборника СДС-а тражио да се у Народну скупштину Републике Српске поново врати тачка дневног реда о комуналној такси.