На 19. редовној сједници Скупштине општине Соколац усвојен је Приједлог Резолуције о правцима развоја града Источно Сарајево. Истичући да је за 30 година свог постојања Источно Сарајево од формалне заједнице шест општина постало модеран град са 65.000 становника који се и даље развија, овај документ доноси даље правце развоја града.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман, који је присуствовао данашњој сједници истакао је да је у предратном Сарајеву живјело 157.143 Срба од којих је велики број наставио свој живот у граду Источно Сарајево које је симбол страдања и уздизања српског народа са ових подручја.

  • Поводом 30 година постојања Источног Сарајева у фебруару ћемо одржати свечану сједницу са 114 одборника из шест скупштина општина у саставу града и градске Скупштине, на којој ћемо и усвојити овај изузетно важан документ. Гледамо напријед, желимо да будемо функционалан и отворен град са богатим туристичким потенцијалима и препознатљивом понудом, универзитетски, иновативан, одржив и паметан, град чувар сјећања и партнер од стратешког значаја. Приједлог Резолуције о правцима даљег развоја града наћи ће се пред одборницима свих шест градских општина, а потом на свечаној сједници Скупштине града Источно Сарајево, казао је Короман и истакао да свих шест општина треба имати јединствен поглед ка будућности, те да јачањем општина јача и сам Град.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да је Соколац био један од главних стубова у оснивању града те покренуо иницијативу да се назив Војничко спомен гробље „Мали Зејтинлик“ измјени у Војничко спомен гробље „Нови Зејтинлик“, како би се нагласило поновно страдање српског народа, те истакао да је за покретање ове иницијативе добио благослов Његовог високогпреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Значај ове резолуције нагласио је и шеф клуба одборника Савеза независних социјал-демократа Ђорђе Радић који је рекао да је пред Источним Сарајевом вријеме развоја и раста.

  • Свједоци смо важности града Источно Сарајево који је историјски и географски јако битан за Републику Српску. Морамо да будемо дио тих процеса и унаприједимо град. Надам се да је пред градом Источно Сарајево вријеме развоја и раста, да буде репрезентативан Сарајеву и стуб Републике Српске, рекао је Радић и додао да је један од приједлога на данашњој сједници био да се на нивоу града расподјела ПДВ-а повећа и за општине у градском саставу.

Говорећи о Приједлогу одлуке о давању сагласности на цијену комуналних услуга, који данас није добио потребну скупштинску већину, Радић је рекао да је цијена реалано ниска али да услуге нису на нивоу на ком би требале да буду.

  • Имамо проблем са мрежом која је дотрајала и то се мора ријешити. Начелник као представник извршне власти у овој општини мора да има слуха за то. Због дотрајале мреже губимо енергију, а свједоци смо значаја енергента у данашњем времену. Предложили смо одржавање тематске сједнице уз присуство предсједника заједница етажних власника који ће изнијети своје примједбе и проблеме. Бојим се да ћемо доћи у ситуацију да корисници отказују гријање што би довело у питање пословање овог предузећа, које је већ у тешкој ситуацији. Скупштина општине као оснивач треба да помогне овом предузећу да пронађе најбоље ријешење, рекао је Радић.

Начелник Бјелица казао је да је ове године гријање нешто мање квалитетно због кварова и дотрајале мреже.

  • Енергента ове године не фали али дотрајалост инсталација отежава квалитетно снабдијевање потрошача. Комунално предузеће и општина не могу сами ријешити овај проблем. Обратили смо се Европској банци за обнову и развој која је финансирала студију изводљивости и израду пројектне документације за свеобухватно рјешење овог проблема и проширење котловнице за 5 мегавата. Тражимо партнера за овај пројекат који би подразумијевао широк обухват градског гријања. Општина Соколац Комуналном предузећу помаже кроз грант који више није довољан, па би у наредној гријној сезони било неопходно повећање цијене гријања сходно трошковима овог предузећа, истако је Бјелица.

На данашњој сједници усвојени су Приједлог програма услуга заједничке потрошње за 2023. годину и Приједлог одлуке о продаји грађевинског земљишта.