Захваљујући разумијевању и доброј сарадњи са Владом Републике Српске и премијером Радованом Вишковићем данас ће бити исплаћене увећане јануарске пензије за 13,5 одсто, што пензионерима значи много, изјавио је Срни предсједник републичког Удружења пензионера Ратко Трифуновић.

Трифуновић је нагласио да је повећање пензија добро дошло у вријеме поремећаја на тржиштима због свјетских дешавања на које Република Српска нема утицаја, а усљед чега су нагло порасле цијене, те угрожен материјални положај и стандард пензионерске популације.

Он је подсјетио да је Влада Српске у јануару прошле године повећала пензије за четири одсто, а затим у мају ванредно за 10 одсто.

„Тако су пензије од јануара 2022. до јануара 2023. године повећане за /готово/ 30 одсто. Захваљујући добром разумијевању Владе и премијера Вишковића, пензионери су добили и једнократну помоћ од по 100 КМ“, истакао је Трифуновић.

Према његовим ријечима, ова повећања су значајно побољшала и ублажила негативан утицај раста цијена на стандард, не само пензионера, него свих грађана Републике Српске.

Трифуновић је нагласио да ће увећане јануарске пензије данас примити 275.879 пензионера, од којих 220.698 живи у Српској.

Министарство финансија Републике Српске саопштило је раније да је обезбиједило 132,3 милиона КМ за исплату увећаних јануарских пензија у Српској, као и за кориснике овог права у ФБиХ и иностранству, а средства ће комерцијалним банкама и „Поштама Српске“ бити дозначена данас, када ће почети исплата.

Буџетом Републике Српске за ову годину за исплату пензија је планиран укупан износ милијарду и 545 милиона КМ, чиме је обухваћено и усклађивање пензија.