Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поздравио је усвајање одлуке о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива у овој години, истичући да она представља интервентну заштитну мјеру за помоћ домаћем пољопривредном сектору како не би дошло у питање провођење редовних агротехничких мјера.

Одлуком је омогућен бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива разврстаних у седам тарифних ознака и утврђени су критеријуми за примјену привремених тарифних квота и начин расподјеле, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је навео да је ресорно министарство сачинило приједлог ове одлуке на основу иницијатива министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, одлука представља интервентну заштитну мјеру за помоћ домаћем пољопривредном сектору, будући да је поремећај на глобалном тржишту минералних ђубрива довео у питање провођење редовних агротехничких мјера.

„Наша намјера је да на основу ове одлуке пружимо подршку пољопривредницима из Републике Српске и Федерације БиХ у условима поремећаја у снабдијевању на глобалном тржишту минералних ђубрива и раста цијена енергената. Неопходно је да обезбиједимо довољну количину минералних ђубрива по повољнијим цијенама у предстојећој сјетви“, навео је Кошарац.

Он је подсјетио да је претходна одлука Савјета министара о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива примјењивана до 31. децембра прошле године.

„Новом одлуком желимо да обезбиједимо континуитет мјера за помоћ домаћем пољопривредном сектору. То је приоритет, јер не желимо да доведемо у питање спровођење редовних агротехничких мјера“, рекао је Кошарац.

Он је нагласио да Министарство спољне трговине и економских односа у координацији са надлежним министарствима из Републике Српске и Федерације БиХ активно ради на обезбјеђивању услова за оптималан обим неопходне пољопривредне производње у овој години.

„То, између осталог, подразумијева нашу спремност да, на основу потенцијалних захтјева институција Републике Српске и Федерације БиХ, од Турске поново затражимо да нам одобри увоз потребне количине минералног ђубрива, као што је то био случај и у прошлој години“, закључио је Кошарац.

Савјет министара донио је јуче одлуку којом се омогућава бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива разврстаних у седам тарифних ознака, као подршку пољопривредницима због поремећаја у снабдијевању на глобалном тржишту и раста цијена.

Одлуком о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива привремено се, најкасније до 31. децембра, омогућава бесцарински увоз прописане количине минералних ђубрива /укупно 370.000 тона.