Стални представници БиХ и Тонге при УН амбасадори Свен Алкалај и Вилијам Ваинга Тоне /Вилиами Ва’инга Тōнē/ потписали су у Њујорку заједничку изјаву о успостављању дипломатских односа двије земље.

Након потписивања Алкалај и Тоне размијенили су мишљења о потенцијалима за унапређење и интензивирање билатералне сарадње, као и о актуелним темама у оквиру УН, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Обострано је потврђена пуна подршка мултилатералним напорима за пуну реализацију Агенде 2030, односно постизање 17 циљева одрживог развоја, с посебним акцентом на активности у борби против климатских промјена.

Тонга је у УН посебно активна у области борбе против климатских промјена будући да је, попут осталих пацифичких држава, изложена опасностима повезаним с повећањем нивоом мора.

БиХ је успоставила до сада дипломатске односе са 183 државе чланице УН, а води се интензивна дипломатска комуникација са преосталих девет, с којима још нису формално успостављени дипломатски односи.