Скупштина општине Соколац одржала је данас прву тематску сједницу, на којој су одборници разматрали рјешавање проблема снабдјевања топлотном енергијом због проблема који су настали када су корисници соколачке „Топлане“ која дјелује у оквиру Јавног комуналног предузећа „Соколац“, остали неколико дана без гријања у данима са веома ниском температуром у фебруару.

Донесен је заједнички закључак да ће бити предузети кораци за обезбјеђивање несметаног функционисања гријања, али и дугорочно рјешење за ово питање.

Одборници су се договорили да се ЈКП „Соколац“ обрати писменим путем Шумском газдинству „Романија“ о потребним количинама и сортиментној структури, затим о динамици испоруке основног енергента, као и измирења обавеза према шумарству за наредни период. Још се обавезује вршилац дужности директора ЈКП „Соколац“ да одмах активира механизме набавке додатних облика енергената, затим у оквиру извјештаја о пословању и плану пословања за наредну годину, да предложи програм мјера за несметано функционисање гријања који подразумијева реконструкцију котловнице и топловодне мреже.

Након вишечасовне сједнице, вршилац дужности директора Јавног комуналног предузећа „Соколац“ Бојан Самарџија најавио је да ће већ од сутра дио градског насеља који се загријава из ове топлане имати комплетно централно гријање.

  • Сви тражени подаци из предузећа биће достављени Скупштини општине Соколац у најкраћем року. Испорука дрвних сортимената ће се повећати за 10 до 15 метара кубних дневно и надам се да ћемо уз добру сарадњу са Шумским газдинством „Романија“, као и начелником општине оправдати очекивања наших корисника. У плану је и набавка одређене количине сјечке. Тренутно на дневном нивоу, трошимо 100 кубика насипних метара здробљеног материјала од дрвета, што је око 45 метара кубних обловине. На залихама имамо 210 метара кубних буковог дрвета и око 1.500 метара кубних пиљевине и коре од дрвета. У овом временском периоду, буква је залеђена па нам је отежано њено мљевење али надам се да ћемо и то ријешити ускоро. Предузеће ће за наредну грејну сезону направити план набавке дрвних сортимената и план начина отплате истих, тако да се надам да ће бити испоштовано оно што договоримо – навео је Самарџија.

Директор Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић нагласио је да је ова сједница заказана на иницијативу одборника СНСД-а због проблема у снабдјевању топлотном енергијом, те да је и њему упућен велики број негодовања на испоруку топлотне енергије у протеклом периоду.

  • Данас смо видјели да је руководство ЈКП „Соколац“ покушало да институционалну и политичку одговорност пренесе на све адресе, али не и да преузму своју одговорност за настале проблеме у испоруци топлотне енергије. У јавној расправи смо јасно доказали да је та одговорност у великој мјери на организацији процеса производње и испоруке топлотне енергије од самог ЈКП „Соколац“. На залихама има преко 200 кубика сировине која због њима познатих разлога није могла да се стави у процес мљевења, због обавеза према добављачима и извођачима. Никада није доведен у питање општи интерес грађана Сокоца па чак и када су била огромна дуговања. Тренутно су дуговања око 140.000 КМ. Гарантујем и обећавам, сировине ће бити и онда када има дуга, али ћемо у том случају тражити одговорност руководства – констатовао је Башевић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да гријање треба да се одржи, те да буде побољшано, али и да се изврше припреме за наредну грејну сезону.

  • Општина је у потпуности измирила обавезе према Јавном комуналном предузећу „Соколац“, али проблем представља дотрајала топловодна мрежа и потребно је реконструисати котловницу. Одборницима сам предложио дугорочније рјешење даљинског гријања путем био-масе, и то кроз пројекат Европске банке за обнову и развој који предвиђа реконструкцију комплетне топловодне мреже у Сокоцу, реконструкцију „Топлане“, повећање производње топлотне енергије, као и производњу електричне енергије на бази когенерације за шта је добијена сагласност Владе Републике Српске. У наредном периоду план је и да зграде са десне стране улице Цара Лазара пређу на градско гријање, затим, улице око Занатског центра као и Соколачке њиве – навео је начелник Бјелица.

Представник једне од заједница етажних власника, који је прусуствовао данашњој сједници Срето Пантић, сматра да се у „Топлани“ није домаћински располагало сувом дрвеном сјечком, те да је то разлог зашто је дошло до прекида у испоруци топлотне енергије у данима када је температура ваздуха у Сокоцу достизала и 22 степена Целзијусова испод нуле.

На сједници су представници заједница етажних власника истакли да немају ништа против повећања цијена услуге, те да ће корисници соколачке „Топлане“ прихватити најављено повећање, али само под условом да гријање буде уредно.