Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић изјавио је Срни да су воћари задовољни што им је данас исплаћена премија од 917.734 КМ јер је ова исплата реализована у најпотребијем периоду и многим воћарима ће добро доћи да крену даље са производњом.

  • Испоштовали су нас да исплата буде до средине фебруара. Већи број воћара је дужан добављачима за хемију и премија је добро дошла, рекао је Дојчиновић.

Он је навео да су временски услови протеклих 10 до 15 дана били повољни за воћарство, што се не може рећи за период од краја новембра до средине јануара.

  • Резидба је на неким воћним врстама почела, али многи су одустали јер је била слаба диференцијација пупољака. Прошле године смо имали велике суше и прољетни мраз је уништио доста родних пупољака, истакао је Дојчиновић.

Он је рекао да је рано говорити о томе какви ће бити приноси, јер пуно зависи од временских услова у само једној ноћи.

На подручју Републике Српске под засадима интензивне производње воћа је од 3.000 до 3.500 хектара, а највише се узгаја јабука, која чини 60 одсто засада.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је данас 1.726.326 КМ по основу подстицаја за органску производњу, премија за соју, за воће и за уљану репицу.