Другог дана викенда чланови Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ и вјерници посјетили су српске манастире Карно и Сасе који се налазе у близини Сребренице и Братунца.

Тридесетак ходочасника присуствовало је јутарњој молитви, а након тога срдачном разговору и добродошлици монаштва и свештенства. Према ријечима једног од чланова, Младена Вукосављевића, задовољство је било бити учесник овог путовања.

  • Оно што је на нас оставило посебан утисак јесте срдачност тамошњег монаштва. Манастири плијене љепотом као и природа око њих. Част је била посјетити светиње које потичу из давних времена наших предака, казао је Вукосављевић.

Он је истакао да су се упознали са богатом историјом манастира, за коју мало људи зна.

  • Манастир Карно посвећен је Покрову Пресвете Богородице и древна је задужбина династије Немањића из 13. вијека. Градња данашњег Храма почела је 1893. године, а завршена је 1896. године. Током своје историје овај манастир више пута је страдао и обнављан. Посљедња обнова десила се 2011. године на иницијативу садашњег игумана у манастиру Луке Бабића, који је пожртвованошћу, радом и трудом уз помоћ вјерника подигао манастир из пепела, испричао је Вукосављевић.

Манастир Сасе саграђен је 1242. године и био је метох /имање/ манастира Хиландара. Задужбина је Уроша Немањића, чији је крст дуго чуван у овом манастиру.

  • Готово 400 година су темељи некадашњег манастирског храма били прекривени наслагом земље. Тек 1858. године рудари су откопали манастирске темеље и на њима саградили нову цркву. Ова црква је преко 100 година служила као парохијска. Тек 1989. године освештан је манастирски конак и црква је покривена бакром. Током посљедњег рата црква је демолирана и срушена. Од 2002. године манастир Сасе поново оживљава, а чланови Удружења свједоци су његове унутрашње и спољашње несвакидашње љепоте.

У предстојећем периоду УГ „Свети Василије Острошки“ наставиће са организацијом хуманитарних акција и поклоничких путовања. Акција која је у току је прикупљање новчаних средстава за лијечење Милоша Божовића из Источне Илиџе.