Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводић изјавила је да се нада да ће сви они који су учествовали у незаконитој додјели диплома бити кажњени.

„Ово све што се догодило бацило је негативно свјетло и унијело неповјерење у рад високошколских установа“, навела је Војводићева.

Он је рекла да се нада да у систему неће бити мјеста оваквој врсти злоупотреба.

Војводићева је нагласила да је од Агенције затражено да се привремено обустави процес реакредитације за одређене институције гдје је тај процес у току, а како би се након започете истраге видјело да ли те установе испуњавају услове за рад.

Уколико акција „Кластер“ добије судски епилог, оптужени би се могли суочити са дугогодишњим затворским казнама, јер су оптужени за кривична дјела.

Према њеним ријечима, у поступцима акредитације диплома, које су откривене током полицијске акције „Кластер“, ништа није указивало да постоји икаква злоупотреба, јер би се у том случају зауставио процес акредитације.

Војводићева је за РТРС истакла да је куповина диплома огроман проблем о којем се много прича, али, како је рекла, није било довољно доказа да се докаже ова појава.

„Ми провјеравамо усклађеност рада са стандардима, а овакве појаве се могу се открити само кроз истражне радње. У поступцима акредитација законитост се продразумијева“, истакла је Војводићева.

Војводићева је нагласила да ова афера нарушила углед високошколског система и установа, те ће, како је рекла, требати времена да се тај углед и повјерење врати.