Представници општинске управе Соколац заједно са начелником Милованом Бјелицом данас су примили у посјету градоначелника Источног Сарајева Љубишу Ћосића са сарадницима, како би одржали састанак и разговарали о пројектима у општини Соколац, чију реализацију може помоћи Градска управа Источног Сарајева. Према ријечима градоначелника Ћосића у фокусу састанка нашле су се од раније двије познате теме: куповина Аутобуске станице у Сокоцу као и нова локација Ватрогасног дома ове општине.

  • Разговарали смо о пројектима које ћемо имплементирати ове године и 2024. године. Веома је значајно поменути да ћемо наредне седмице у Бањалуци заједнички наступити са представницима предузећа „Путеви Републике Српске“ око договора који се односи на пројектовање и термин плана почетка изградње пројекта треће траке преко Романије. Морамо бити отворени и рећи да саобраћајнице у Источном Сарајеву нису у најбољем стању, а оне су кључ повезивања грађана источног дијела Српске. Рехабилитација је неопходна на путном правцу који повезује Соколац са осталим општинама Града, тако да је то први пројекат чију реализацију очекујемо идуће године под условом да договоримо пројектовање и завршетак пројектовања ове године- навео је Ћосић.

 

Он је појаснио да Соколац територијално чини пола Града Источног Сарајева.

  • У наредном периоду надам се да ћемо се фокусирати на изградњу једне слободне економске зоне која ће бити на два локалитета од којих је један на подручју ове општине. Трудићемо се да заједно са руководством Републике Српске постигнемо договор да ових 200.000 метара квадратних предузећа „Нове Романије“ у Сокоцу добије карактеристике пословне зоне– рекао је градоначелник.

Он је најавио ускоро и посјету Центру за производњу безвирусног сјеменског кромпира на Мајданима код Сокоца, који је у надлежности Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, након које би биле сагледане могућности оживљавања овог центра.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је било ријечи о пројектима са којима је градоначелник већ био упознат од раније  како би Град пружио помоћ у границама својих могућности с обзиром да су ограничени по питању финасија.

  • Општина је увијек ту да пружи подршку граду јер је сувишно говорити о томе колико је Град значајан за нашу локалну заједницу. Град финасира Ватрогасну јединицу, обезбијеђује материјалне трошкове за средњу школу, по питању финансија за одржавање Војничког-спомен гробља „Мали Зејтинлик“ као и инспекцијских служби на нивоу Града у којој је интегрисана и општинска инспекција.

Бјелица је навео да су урађене стратегије развоја општине Соколац 2020-2030. године као и туризма које су уврштене у Стратегију Града.

– Наши приоритети су тренутно рјешавање соларне електране од 110 мегавата гдје смо од надлежних институција БиХ и РС добили одређене сагласности тако да је та фаза на пола пута до остварења. Поред тема које смо данас отворили, договорено је све око функционисања Туристичке организације, присутне сам упознао са одмаралиштем на Романији чије активности крећу ових дана  и вјерујем да ћемо по том питању добити подршку Владе када је ријеч о почетној инфракструктури у етно-насељу „Соколов град“- рекао је Бјелица и додао да ће Град учествовати у куповини Аутобуске станице као и реконструкцији и рехабилитацији улице Цара Лазара у Сокоцу ове године те је дата пуна подршка изградњи Градске куће која је значајна не само за ову општину него и за сам Град и Републику Српску.

Градска управа Источно Сарајево дала је пуну подршку за позив роководства Републике Србије да посјете Град и самим тим општину Соколац, како би разговарали о подршци Владе Србије о завршетку битних пројеката, прије свега изградњи Градске куће и развоја културе памћења.