Недавно је одржана Скупштина Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ у присуству тридесет редовних чланова Скупштине и мањи број будућих чланова и симпатизера. Разматрало се седам тачака дневног реда и све оне, усвојене су једногласно.

Пред члановима се нашао Извјештај о раду и финансијском стању Удружења за протеклу годину, затим Извјештај Надзорног одбора, дисциплинске Комисије и Рибо-чуварске службе.

Предсједник Управног одбора Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Зоран Васић изразио је задовољство што су поменути извјештаји једногласно подржани, те додао да је једна тачка дневног реда била План и програм рада овог Удружења за 2023. годину, али и бројне сугестије и приједлози присутних чланова.

  • На Скупштини је закључено да ћемо се у наредном периоду максимално залагати за омасовљење чланства, посебно млађих категорија, као и женске популације. Настојаћемо обезбиједити бољу логистичку подршку у Рибо-чуварској служби у виду донације горива и помагања већег броја чувара-волонтера, јер тренутно имамо само једног рибо-чувара у сталном радном односу и два волонтера – казао је Васић.

Он је указао на добру сарадњу са Полицијском станицом Соколац која даје подршку у раду Рибо-чуварске службе, својим изласцима на терен када се догоде неки већи проблеми. У том погледу, план је набавка надзорних камера за боље праћење криволова и неких других недозвољених радњи.

  • Поред редовних издавања годишњих дозвола и разговора са чланством, имамо обавезу за постављањем табли, обавјештења и упозорења, тачније да их мијењамо јер је дошло до оштећења постојећих, које су поломљене од стране несавјесних појединаца – нагласио је он.

Највише пажње присутних чланова изазвала је намјера да се покушају изнаћи средства за изградњу Риболовачког дома на ријеци Биоштици, за који постоје одређена обећања. Објекат би служио за одржавање Скупштина, дружење и све остале редовне активности овог Удружења.

Васић сматра да је главни циљ постојања УСР „Биоштица“ да се човјек више окрене природи, првенствено због свог личног здравља. Према уговору са ресорним министарством, Удружење има обавезу да очува рибљи фонд, а самим тим и еко-систем.

Он је подсјетио да се током прошле године одржао Stream Fishing Cup чију је организацију помогао и донирао средства Огњен Боровчанин. Та манифестација је већ постала међународног карактера, па тако за такмичење долазе људи из Русије, Мађарске, Македоније и Хрватске.

  • Хтио бих се захвалити за несебичну помоћ у опстанку Удружења и његовом адекватном раду коју имамо Шумском газдинству „Романија“ на челу са директором Страхињом Башевићем, Општини Соколац, Туристичкој организацији „Соколац“ која нам помаже у реализацији разних пројеката, затим , медијској кући „Инфо центар“, али и свим осталим привредницима са наше општине и спонзорима који имају слуха, па нам донирају одређена средства на рачун Удружења – нагласио је Васић.

Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ основано је 2000. године и тренутно броји око 70 чланова, што представља доњи минимум. Према Васићевим ријечима, оптималан просјек био би око 90 чланова са годишњим дозволама на нивоу Удружења.