Уставни суд БиХ донио је данас привремену мјеру о забрани примјене Закона о непокретној имовини у Републици Српској до коначне одлуке по меритуму.

Суд је одлучивао о захтјевима бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића и још двије идентичне апелације за доношење привремене мјере којом би суд ставио ван снаге Закон до доношења коначне одлуке.

Суд је објединио све четири пристигле апелације за одлучивање о привременој мјери.

Одлука ступа на снагу одмах, а није донесена једногласно – против ове мјере био је Златко Кнежевић.

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић саопћила је да се ради о сложеним и тешким питањима, те је суд одлучио да постоји оправданост за доношење привремене мјере ради правне сигурности.

Кристијан Шмит објавио је прије два дана да је суспендовао примјену Закона о непокретној имовини Српске,  али су власти Српске одговориле да Закон остаје на снази и да се одлуке и легално бираних високих представника не објављују у Службеном гласнику Републике Српске.

  • Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти данас је ступио на снагу – речено је јуче у републичкој Управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Из Управе су нагласили да настављају обављати послове и задатке у оквиру својих надлежности у складу са Уставом и законима Републике Српске који су на правној снази.