РЕЗОЛУЦИЈА О РАЗВОЈУ ГРАДА НА ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЈЕДНИЦИ 13. МАРТА

0
389

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас информацију о Нацрту текста резолуције о правцима даљег развоја града Источно Сарајево, поводом 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева, како се град првобитно звао.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да ће 13. марта усвојити ову резолуцију на свечаној сједници Скупштине града, којој ће присуствовати одборници свих шест скупштина градских општина.

Он је нагласио да резолуцијом, поред историјских чињеница, отварају пут у будућност.

„Желимо да наш град буде повезан између свих општина, да још више развијамо туризам, а наш ослонац је Универзитет и ту морамо направити још чвршћи спој са привредом“, рекао је он.

Бранко Короман

Короман је нагласио да је Источно Сарајево град сјећања и да ће у резолуцији посебно бити истакнуто све што он баштини кроз традицију и историју.

Он је истакао да су у данас усвојеној Стратегији развоја града за период 2023-2029. године уврстили и неке приједлоге одборника СДС-а и тиме дефинисали пут којим ће се кретати.

Стратегијом је предвиђено и оснивање слободних економских зона на подручју града. Инвеститори би били обавезни да извозе 50 одсто својих производа, а заузврат би били ослобођени свих царина и пореза.

Он је нагласио да је једногласно усвојена и Одлука о оснивању јавне установе Парка природе „Требевић“ Источно Сарајево, чији су оснивачи град Источно Сарајево и општине Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево.

Короман је рекао да је за вршиоца дужности директора Парка природе „Требевић“ именован Младен Самарџић.

Према његовим ријечима, сада је потребно да се уради план управљања Парком природе, програм управљања, као и правилник о реду и чуварској служби.

Одборник СДС-а Горан Шеховац истакао је да је Клуб СДС-а подржао Стратегију развоја јер су усвојени њихови приједлози међу којима је и изградња Гимназије на подручју Источне Илиџе, изградња брзе цесте Сарајево-Брод на Дрини, као и брзе цесте Сарајево-Београд.

Горан Шеховац

Шеховац је рекао да је у Стратегију уврштен и њихов приједлог изградње гондоле која би повезала Источно Ново Сарајево, Источну Илиџу и Јахорину, као и путно повезивање Трнова са Јахорином.

На данашњој сједници је усвојен и приједлог одлуке о допуни Одлуке о наградама и признањима града Источно Сарајево, те приједлог одлуке о додјели признања поводом 30 година доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева.