Саобраћај се јутрос у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, уз смањену видљивост због магле по котлинама, а из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске упозоравају возаче и на повећану опасност од одрона на дионицама у усјецима, посебно на подручју Кнежева.

Видљивост због магле по котлинама смањена је највише на подручју Мркоњић Града, Приједора, Добоја, Зворника и Источног Сарајева.

У вишим планинским предјелима и преко превоја, из АМС-а скрећеу пажњу на мјестимично угажен или расквашен снијег на коловозу, те на могућу поледицу.

Ради извођења минерских радова данас ће бити привремена обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Лапишница-Љубогошта на каменолому „Хан Дервента“ у општини Пале од 11.00 до 13.00 часова, у трајању 10 минута у једном интервалу.

Саобраћај се због активираних клизишта на регионалном путу Укрина-Горња Вијака одвија једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

Ради уклањања објекта и санације клизишта на регионалном путу Добој-Прњавор-Србац, дионица Србац-Горња Вијака један, у Улици Владе Винчића, доћи ће до привремене обуставе саобраћаја сваким радним даном и суботом од 7.00 до 17.00 часова. све до 2. априла.

Због извођења радова биће измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Брод на Дрини два-Врба у тунелу Чемерно.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено и постављена је привремена саобраћајна сигнализација.

На дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина долазиће до измјене у режиму саобраћаја због постављања расвјете у тунелу „Сијерачке стијене“, а биће измјењен саобраћај и због радова у тунелу „Чељиговићи“, на магистралном путу Лапишница-Љубогошта.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола измјењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су и радови на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка, гдје такође има измјена у режиму одвијања саобраћаја.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два, до краја године.

Саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, због активираног клизишта одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични преказ Хум /Шћепан Поље/ путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика, забрањен саобраћај за сва возила због опасности од појаве клизишта, а за теретна возила између предузећа „Рудинг“ у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Наведена забрана саобраћаја не односи на возила РиТЕ „Угљевик“.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

У Бањалуци ће долазити до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици краља Алекаснадра Првог Карађорђевића, на мосту преко Широке ријеке у Раковцу према Мотикама, због уклањања старог и изградње новог моста, као и измјене режима саобраћаја у Улици краља Александра Првог Крађорђевића на дијелу од гаража „Павловић турса“ до раскрснице са Љевчанском улицом, до 6. маја од 8.00 до 17.00 часова.

На путевима у ФБиХ саобраћај се одвија по претежно мокром коловозу, а упозоравамо на смањену видљивост због магле, на појединим дионицама и до 50 метара.

Посебна пажна је потребна на путевима Прилука-Гламоч-Млиниште, Ливно-Казанци, Бихаћ-Босански Петровац-Кључ и Босански Петровац-Оштрељ-Дрвар, као и шире подручје Сарајева, Високог и Бугојна.

На дионици Посушје-Јабланица /Блидиње/ обавезна је употреба ланаца за теретна возила.

На појединим дионицама у вишим предјелима има расквашеног снијега на коловозу, али не утиче битније на одвијање саобраћаја.

Учестали су и одрони на бројним дионицама, а осим одрона може бити и грања, те срушених стабала.

Посебно на магистралном путу Србљани–Босанска Крупа гдје је усљед тежине снијега дошло до рушења више стабала, што угрожава безбједно саобраћање. Постављена је привремена сигнализација, а препоручује се возачима да користе алтернативне правце.

На граничним прелазима БиХ јутрос нема дужих задржавања.