Хуманитарна помоћ Републике Српске, коју је обезбиједила Влада и предсједник Републике Српске Милорад Додик за народ Турске послије разорних земљотреса, стигла је данас у Истанбул и уручена је Црвеном полумјесецу Турске, саопштено је из Црвеног крста Републике Српске.

Хуманитарну помоћ данас су уручили представници Црвеног крста Републике Српске, који су у претходна четири дана предводили конвој од 20 камиона са 430 тона различите помоћи.

„Ова вриједна донација већа од 1,4 милиона КМ уручена је данас Црвеном полумјесецу Турске“, рекао је генерални секретар Црвеног крста Рајко Лазић.

Лазић је изразио велику захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Радовану Вишковићу, министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Алену Шеранићу за указану прилику да Црвени крст Републике Српске буде дио ове велике хуманитарне акције.

Према његовим ријечима, Црвени крст Републике Српске имао је велику одговорност да безбједно и ефикасно допреми донацију Владе Републике Српске за народ Турске.

Он је рекао да су посебно почаствовани хуманим гестом и срдачношћу представника Црвеног полумјесеца Турске и припадника турске граничне полиције при уласку и транзиту кроз земљу до Истанбула.

Лазић је додао да велику захвалност дугују и представницима представништвима Црвеног полумјесеца Турске у БиХ за одличну координацију и логистичку подршку током путовања, као и бугарског Црвеног крста који су пружили велику подршку њиховој делегацији на транзиту кроз њихову земљу, те запосленима у граничној полицији Бугарске за несметан и ефикасан прелазак државне границе без додатних задржавања.

Он је навео да Црвени крст Републике Српске успјешном реализацијом ове акције наставља да гради и унапређује постојећу одличну сарадњу са Црвеним полумјесецом Турске, али и да испуњава основну мисију да спречава и олакшава људску патњу, штити живот и здравље и да обезбиједи поштовање људског бића, нарочито у вријеме оваквих природних катастрофа какав је земљотрес.

Делегацију Црвеног крста Републике Српске, која је предводила хуманитарни конвој, до Истанбула су представљали потпредсједник Црвеног крста Републике Српске Јасмина Букејловић, координатор програма припрема и одговор на катастрофе Гордана Остојић.

Снажни земљотреси погодили су Турску 6. фебруара, а број погинулих премашио је 45.000 људи. Потреси су се осјетили и у сусједним земљама, највише у Сирији, у којој је погинуло неколико хиљада људи.