На изборној сједници Скупштине Удружења пчелара „Гласинац“ одржаној данас продужен је мандат предсједника Удружења Горана Нешковића, функцију предсједника Скупштине и у наредне четири године обављаће Славиша Марић, а функцију секретара Удружења Славиша Кнежевић. На сједници су изабрани чланови управног и надзорног одбора, те представљен план рада за 2023. годину.

Предсједник Удружења Горан Нешковић је истакао да ће и у наредној години радити на популаризацији пчеларства као гране пољопривредне производње, а пчелињих производа као здраве хране.

  • Радићемо на повећању броја чланова Удружења и тежити да сви пчелари са подручја наше општине буду чланови, како би се ефикасније борили против заразних болести и осталих проблема који прате пчеларску производњу. Трудићемо се да што више промовишемо пчеларство у циљу већег кориштења меда и пчелињих производа, да успоставимо сарадњу са другим удружењима пчелара из земље и региона, да радимо на развоју и унапређењу пчеларства, те учествујемо на сајмовима и манифестацијама. Напоменуо бих да нам велику подршку пружа Шумско газдинство „Романија“ Соколац, које је помогло штампање брошуре и набавку погача по регресираној цијени, па ће чланови нашег удружења плаћати 2 КМ по погачи, рекао је Нешковић и додао да захвалност за помоћ дугују и локалној заједници и Високој школи за услужни бизнис Соколац.

На сједници је било ријечи о положају пчелара и плановима за будућност а представљена је и брошура коју је Удружење објавило поводом 20 година постојања. Аутор брошуре је Славиша Кнежевић.

  • Брошура је намијењена пчеларима и љубитељима природе и мислим да ће се моћи користити и у туристичке сврхе јер се у њој налази регистар пчелара и пчелињака на подручју наше општине. Регистар прати и пчеларска карта која детаљно приказује засићеност паше по мјесним заједницама и селима што је јако корисно у периоду када нашу општину посјећују селећи пчелари из равнице. Брошура садржи и кратак историјат пчеларства на овим просторима и велики број фотографија, навео је Кнежевић.

Ово подручје је изразито здрава средина за производњу меда и пчелињих производа. Пчелари се на надморској висини од 800 до 1.000 метара и врца квалитетан мед планинских ливада и шума. Удружење пчелара „Гласинац“ броји 115 чланова са око 3.300 пчелињих друштава.