Професор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци, професор доктор Горан Мирјанић, одржао је данас у Сокоцу предавање на тему „Одговор пчелара на неповољне климатске промјене“.

Мирјанић је казао да овим предавањем настоје да укажу пчеларима колико они могу, као појединци, да неутралишу утицај лоших климатских околности и да захваљујући одређеним активностима на пчелињаку остваре какве-такве производне резултате.

  • Свједоци смо да су последњих неколико година за пчеларе, али и глобално за сву пољопривреду, отежавајући услови за производњу када сагледамо количину и распоред падавина, благу зиму, дуге сушне периоде, што доводи до тога да пољопривредни произвођачи, у нашем случају пчелари, морају да пронађу начин да тим условима прилагоде технику пчеларења и да избјегну грешке које су се правиле у претходном периоду. У овим условима пчелиња паша је много краћа, нарочито на овдашњим планинским просторима, и због тога се потенцијали паша морају максимално искористити. На овом предавању пчеларима доносимо савјете о томе шта конкретно могу да учине да би барем дјелимично неутралисали климатске прилике. Вријеме које долази је отежавајуће за пољопривредну производњу и пчеларство, али се надам да ћемо то заједничким активностима превазићи и сви заједно нешто предузети да те лоше климатске прилике промијенимо,  рекао је Мирјанић.

Он је истакао да се заједнички треба радити на подмлађивању пчелара, како на нивоу Савеза пчеларских удружења Републике Српске, Ресорног министарства, локалних удружења и управа.

  • У Републици Српској, по мојој слободној процјени, око 15 до 20 одсто пчелара се пчеларством бави као основном дјелатношћу од које живи цијела породица, са друге стране имамо завидан број жена које су укључене у пчеларство, али оно чиме нисмо задовољни и на чему би у наредном периоду требало да се ради јесте старосна доб пчелара, па је неопходно да се подмладе радови и да се у пчеларство уведу млади који ће се за почетак бавити пчеларством као хобијем, а то им с временом може постати основно занимање. Пчеларство је профитабилна област јер за разлику од већине области у пољопривреди могу произвести широку палету готових производа који могу дуго стајати, додао је Мирјанић.

Предавање проф. др Горана Мирјанића „Одговор пчелара на неповољне климатске промјене“ организовало  је Удружење пчелара „Гласинац“.