На Извјештајној скупштини Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац која је одржана првог марта у планинарском дому „Црвене стијене“, чланови Скупштине разматрали су План рада и финасијски план за 2023. годину те извјештај о раду Друштва за прошлу на основу чега је закључено да су успјешно реализоване бројне активности на Романији.

Према ријечима секретара Друштва Вере Мијатовић овогодишње аквиности биће усмјерене у више праваца као што су радни излети и акције, излети рекреативног типа, походи, путовања и рад на омасовљавању и промоцији Друштва.

  • Испред нас је заиста једна радна година по питању активности на Романији. Настављамо са радовима на објекту „Романијска брвнара“ као и стављање у функцију првог спрата и поткровља планинарског дома које укључују постављање подне облоге и унутрашње изолације објекта, те опремање 30 соба у овом објекту. За ове радове као и предметне набавке потребно је обезбиједити новчана средства у износу од 30.000 КМ.
Планинарско друштво „Гласинац“

Мијатовићева је појаснила да за редовне активности очекују подршку из буџета Општине Соколац као и прихода од чланарина, док за реализацију инфраструктурних пројеката и поменути износ имамо обећање Града Источно Сарајево за један дио средстава међутим мораћемо да се обратимо донаторима, спонзорима те путем аплицирања на јавне пројекте и позиве покушати да обезбиједимо потребна новчана средства.

Она је истакла да је у плану проширење садржаја за дјецу у оквиру дјечијег адреналин парка уз властито учешће чланова друштва кроз радне акције.

  • Ту су и активности које пратимо уз календар Планинарског савеза Републике Српске гдје ће наши чланови узети учешће на манифестацијама и походима у складу са интересовањем и финансијским могућностима чланова. Наставак екукација  и обука чланова у склопу ГСС Планинарског савеза РС. Већ наредног викенда три члана друштва биће дио обуке „зимска техника“ Горске службе спашавања која се одржава на Волујаку као редовна активност ПС РС. Пред соколачким планинарима обавеза је организовања седмог прољећног успона на највиши врх Романије, Лупоглав /1.652 метра надморске висине/ који ће 9. априла окупити око 200 планинара. Док је камповање на Романији планирано за 29. јул, чиме ће бити обиљежено 14 година постојања Планинарског друштва “Гласинац”- додала је Мијатовићева.

Из овог Друштва нам је речено да неће изостати ни наставак активности по питању иницијативе за покретање поступка да се предмет „Планинарство и екологија“ уврсти у наставни процес за ученике од петог до деветог разреда. Посебна пажња ће се посветити омасовљавању друштва, прије свега дјецом и младима, путем сарадње са Основном школом у циљу формирања омладинске секције и едукације младих водича.