У препуној сали Духовног центра Романијске Лазарице синоћ је одржана промоција дугометражног документарног филма „Република Српска: Борба за слободу“, аутора Бориса Малагурског.

Аутор филма истакао је да је наш народ деценијама уназад демонизован и стигматизован, да својим пројектима жели да покаже да имамо вишевијековно постојање на овим просторима и да итекако имамо на шта да се поносимо.

  • Филм се бави вишевековном борбом српског народа да буде свој на своме, борбом против колонизатора и окупатора из прошлости, али представља све оно најлепше из наше историје, традиције и културе, у жељи да светској а и домаћој јавности представимо наш народ у позитивном светлу. Ово није просрпски него проистина филм, показујемо неке чињенице које просто нису познате страној јавности. Филм је снимљен на енглеском језику са српским титлом и првенствено је намењен страној публици. Већ је приказан у бројним државама у Западној Европи, средином марта крећемо на турнеју у Сједињене Америчке Државе и Канаду. Боримо се да дестигматизујемо наш народ на светској сцени, обликујемо свест стране јавности и да овај филм нема моћ да позитивно утиче и промени ту свест, не би се око њега ни дигла толика прашина, казао је Малагурски.

Он је додао да у духу времена у којем живимо посебну пажњу треба обратити на  образовање млађих генерација.

  • Трудимо се да сваки детаљ представимо на модеран и питак начин, пре свега усмерено млађим генерацијама, да заинтересујемо младе људе за своју историју и културу јер они који забораве своју прошлост не могу позитивно да обликују своју будућност, рекао је Малагурски и додао да је Соколац једна од једанаест општина и градова широм Републике Српске која је свесрдно подржала продукцију филма и да је изузетно захвалан начелнику Бјелици који не само што је финансијски подржао снимање овог филма већ је и једини дошао да посјети филмски тим.

Ања Грубачић, извршни продуцент филма, нагласила је да управо Република Српска симбол борбе за слободу.

  • Снимање самог филма јесте било изазовно али је изазовни био период који дошао након тога, када смо чекали премијеру у региону и Европи. Имали смо бројне проблеме, блокаде и покушаје да нас зауставе, али истину нико не може зауставити, истакла је Грубачићева.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица казао је да је подржао овај пројекат и да се у будућности посебна пажња треба усмјерити ка јачању културе сјећања.

  • Општина Соколац има аргументе да представи страдање свог народа, посебно у двадесетом вијеку. Овдје је било велико страдање у Првом и Другом свјетском рату, затим у Одбрамбено-отаџбинском деведесетих година и о томе се мало говори. Ми се боримо да се ојача култура сјећања и да се говори о страдању српског народа и великој жртви коју је овај народ дао, те да се свијету представи Српско војничко гробље „Мали Зејтинлик“ које свједочи о трагедији српског народа, рекао је Бјелица.

Промоцију филма  организовала је Установа за културу „Перо Косорић“ Соколац, а покровитељи догађаја били су кабинет Начелника општине Соколац и Шумско газдинство „Романија“ Соколац.