Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће ускоро бити предложен закон о дјеловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској, који ће бити идентичан америчком закону.

-САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД-  рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да ће бити преузета терминологија, те ће само умјесто САД писати Република Српска.
Додик је нагласио да тај закон подразумијева пријављивање сваке врсте трансакције и сваког дјеловања.

Навео је да Фондација „Сорош“ има намјеру да сједиште за Балкан, које је било у Тирани, пренесе у Сарајево.

-То је очигледна намјера да се дјелује по принципу на који су научили да дестабилизују друштво. Наравно да ћемо да се заштитимо од тога. Сорош је овдје неприхватљив, то није добронамјерна организација, већ рушилачка која жели да проведе своје рушилачке походе, што смо гледали у низу земаља у свијету – истакао је Додик.

Предсједник Српске сматра да нису адекватне критике које се могу чути у вези са измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, односно да постоје појединци који желе да за себе купе новинарску заједницу да би је наводно заштитили.

Он је упитао „гдје су били ти слободни новинари када је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметао допуне Кривичног законика БиХ којим се кажњава негирање геноцида у Сребреници и величање ратних злочина“.

-Гдје је слободно новинарство да пише о томе? Како је могуће да се тим законом каже да не смијеш нешто да радиш? Зашто се не буне? Зашто не пишете да не може он да намеће? Имају различите аршине према странцима и ономе што ми желимо да учинимо – констатовао је Додик.

Он је истакао да треба обезбиједити да медијска заједниоца слободно ради свој посао, али и кажњавање оних који тенденциозно покушавају другом да нанесу зло, те да је спреман да са уредницима и новинарима детаљно разговара о измјенама и допунама Кривичног законика Српске.

Широка коалиција као одбрамбени механизам

Милорад Додик указао је данас на потребу стварања широке коалиције као одбрамбеног механизма за политике које покушавају да наштете Српској.

Додик је напоменуо да постоји апсолутно политичко јединство владајуће коалиције која показује способност да синхронизовано дјелује када је ријеч о политичким питањима, али је истакао важност формирања широке коалиције која треба да обезбиједи двотрећинску већину у парламенту Српске.

-Треба нам та већина као одбрамбени механизам за евентуалне политике које можемо да видимо од неких острашћених, као што је  (бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис) Бећировић који је умислио да може да намеће неке стандарде другима, а у суштини се лажно представља гдје год дође, покушава да говори у име БиХ, али је он само једна трећина БиХ у политичком смислу – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да Бећировић стално покушава да наштети Републици Српској, као и међународни фактор предвођен ЕУ и САД који инструишу судије Уставног суда БиХ какве одлуке да донесу против Српске, као што је о имовини.

-У таквим околностима не видим да ће се наћи неки важан пут за функционисање на нивоу БиХ. Они желе да нестане Република Српска, ако не могу то да успију, бар да је смање до мјере да буде бесмислена – констатовао је Додик.

Он је истакао да ће бити учињено све да се Српској врате одузете надлежности, без обзира на критике да је то сецесија.