Соколачки Средњошколски центар има дугу васпитно-образовну традицију, још од 1961. године. Посљедњих година преданим радом колектива ова школа је постала препознатљива по квалитету који је усмјерен ка усвајању нових знања ученика који интелектуалном храброшћу освајају трон републичких и других такмичења. Директор Дејан Боровчанин истакао је узајамну комуникацију ученика, која је на првом мјесту, супротна мору негативних вијести које добијају на значају, док оне праве изостају.

Задатак сваког професора је да, поред знања које преносе својим ученицима, пруже здрав поглед на данашњицу те усаде вриједности са којима крећу у живот. Ми смо као школа и једна мала општина поносни на успјехе које су ђаци имали у прошлој години, између осталих Ђорђе Ковачевић и Милица Боровчанин, као и на спортским пољима Лука Кезуновић и Михајло Мемедовић. Наши ученици освојили су бројне награде и у ваннаставним активностима. Морам да похвалим Драмску секцију школе, као и хор, који је опет основан након дугих десет година паузе, тако да сада радимо на надоградњи у том сегменту. Дјеца Драмске секције су постала препознатљива лица и са представом „Састанак наслијепо“ а свој таленат су показала на културним сценама других градова.  Као школа уопште не заостајемо по питању информационих технологија тако да имамо модеран школски сајт као и лого школе, који је креирала наша ученица Александра Јакшић – појаснио је Боровчанин.

Поред стицања образовања, дјеца се кроз процес одрастања носе са бројним изазовима. У минулом периоду организована су предавања у школама, водећи рачуна да се спознају праве вриједности данашњице.

Имали смо предавања о безбједности на интернету као и предавање „Када ти се живот преокрене“ које је можда било најупечатљивије јер је предавач био један од учесника у тешкој несрећи са великим посљедицама, које су донијеле једну голготу опоравка који још траје. Бројне су теме којима се бавимо са сваком генерацијом, на примјер случај вршњачког насиља. Проблеми се рјешавају удруженом борбом како нас тако и институција на вишим нивоима и самих родитеља. Зато постоје тимови који се баве том проблематиком. У нашем случају имали смо блаже облике и морам признати да се сваки проблем дао ријешити уколико је са друге стране разуман родитељ. У супротним ситуацијама долазило је до повратника у прекршају што води прописаним санкцијама.

Гимназија – информатички смјер у СШЦ „Василије Острошки“ омогућава да ученици имају опште образовање те образовање које је усмјерено према новим технологијама данашњице.

Услови за рад су више него добри; имамо два добро опремљена кабинета информатике. У другом полугодишту моја морална обавеза је да сваком професору обезбиједим рачунар и интернет везу због појаве електронских дневника, како би се радило у реалним могућностима. Недавно смо имали и донацију од стране Електротехничког факултета који је показао да је друштвено одговорна установа и својеврстан окидач за остале привредне субјекте који треба да се угледају на овај потез и да помогну средњим школама како би се ученици даље опредијелили за овакве видове наука и просперирали у сваком погледу. Идемо ка томе да реновирамо  кабинет информатике у Хан Пијеску а кренули смо у реализацију замјене расвјете у цијелом објекту јер је стара дотрајала. Циљ је да поставимо ЛЕД расвјету како бисмо повећали енергетску ефикасност, смањили трошкове струје и подигли квалитет наставе на један већи ниво – рекао је он и додао да је школа из сопствених средстава извршила реконструкцију оџака и улазних врата те је смањен губитак топлотне енергије и на том пољу – закључио је директор Дејан Боровчанин.