Зими се на нашим јеловницима често налазе топла и крепка јела са киселим купусом. Купус је нискокалорично а суперхрањиво поврће са јединственим спојем витамина, омега-3 масних киселина и љековитих сумпорних материја које штите од рака. Права је благодат за имунитет и пробаву а прозван је и антистресним поврћем. Да би се очувале храњиве материје и пробиотици, те ради лакше пробављивости, препоручује се да се једе сиров, без кувања, али се и термички обрађен сматра једном од квалитетнијих намирница.

У кулинарству се одлично слаже са свим врстама меса и кобасицама а неизоставан је у припреми сарме. Најпознатије јело од киселог купуса је подварак.

Да би сте припремили ово јело, најприје испржите месо које желите, затим га извадите и на истој масноћи продинстајте црни лук, па око пола сата пржите купус исјецкан на траке. Затим у посуду вратите месо, додајте пола кашике алеве паприке, со, бибер у зрну, неколико ловорових листова и све то ставите у земљану или ватросталну посуду, покријте и пеците у рерни око 2 сата.

Нешто другачија салата од киселог купуса

Уколико очекујете класичну салату од киселог купуса, позитивно ћете се изненадити. Ову  упечатљиву салату са сјеменкама тикве можете послужити уз кобасице, паленту и сланину. Врло је једноставно јело које може бити и самосталан оброк.

Исјецкајте пола килограма киселог купуса и прелијте га мјешавином од 100 мл уља, исјецканог бијелог лука, пола кашичице кима и 2 кашике печених сјеменки бундеве. На грил тави испржите 2 пара кобасица и неколико шнита сланине. Охлађену и стегнуту паленту неопходно је исјећи на комаде и испећи на тави да добије хрскаву корицу. Салату од купуса послужите уз топле кобасице, паленту и сланину.