Опште је познато да јутарња шетња боровом шумом пружа олакшање особама које имају проблема са дисајним органима и штитном жлијездом па је боравак на планинама, гдје ови четинари расту, права ваздушна бања. Окрепљењу и оздрављењу не доприноси само шетња него и бројни препарати од бора, који се нарочито користе за лијечење дисајних тегоба.

У љековите сврхе користе се иглице, пупољци (младе шишарке), кора и смола, а право вријеме за њихову бербу и сакупљање на нашим просторима је крај фебруара, почетак марта. Од иглица и пупољака се праве чајеви и чајне мјешавине, сирупи, тинктуре за унутрашњу те купке за спољашњу употребу.

Борове иглице се увијек користе свјеже јер се дужим чувањем губи дио љековитости. Пупољци младе тек формиране шишарке садрже драгоцјене горке и љековите материје. Користе се против упале грла, упорног кашља, бронхитиса и катара ждријела, док се купке препоручују особама обољелим од реуме и артритиса.

Смола обилује изузетним етарским уљем које садржи љековити терпентин и камфор, зато се уз сируп од иглица у народној медицини често употребљавају препарати од смоле, а најчешће се  користе у лијечењу кожних болести.

Лијекови против бронхитиса

Борове иглице садрже доста љековитог етарског уља због чега се често користе у превенцији болести дисајних органа као што су кашаљ, промуклост и лакши облици бронхитиса.

За припрему мелема против бронхитиса помијешајте 300 грама свјежих пупољака бора и 200 грама борових иглица па прелијте преко тога три литра воде и кувајте по сљедећој шеми: три дана заредом кувајте по два сата, а на крају, трећег дана, када се маса охлади, проциједите је кроз газу и измјерите па додајте онолико меда колико има сирупа који је преостао након кувања. Чувајте га у тамној флаши, на хладном и сувом мјесту. Одрасле особе треба да узимају три пута дневно по једну кашику, а дјеца, зависно од узраста, од трећине кашичице до пуне, три пута дневно.

За сируп против бронхитиса неопходно је 100 грама борових иглица, пола литра воде и килограм меда. Припрема се тако што се иглице попаре врелом водом и оставе два сата да стоје на топлом мјесту, затим се проциједе а течност се помијеша са дом. Дневно треба узимати пет кашика сирупа.

Раствор за инхалацију

Висок садржај етарског уља квалификовао је борове иглице и за припрему раствора за инхалацију. Двије до три шаке борових иглица кувајте пет минута у литру воде па се инхалирајте 10 до 15 минута.