Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да су Аустралија, Велика Британија и САД, из себичних геополитичких интереса, занемариле забринутост међународне заједнице и наставиле даље опасним путем.

Портпарол министарства спољних послова Ванг Венгбин изјавио је ово на редовној конференцији за новинаре, када је упитан о плану да САД и Велика Британија пруже Аустралији подморнице на нуклеарни погон, пренио је Ројтерс.

САД, Аустралија и Велика Британија, у оквиру партнерства АУКУС, представиле су детаље плана којим Канбера почетком 2030-их набавља подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.

У обраћању на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у пратњи аустралијског премијера Ентонија Албанезеа и британског премијера Ришија Сунака, председник САД Џозеф Бајден назвао је споразум у оквиру АУКУС-а, дијелом заједничке посвећености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону са два „најснажнија и најспособнија савезника Америке“.

Бајден је нагласио да су подморнице „на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане“.

Кинеска стална мисија при УН саопштила је да споразум АУКУС крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја и навела је да трансфер материјала за нуклеарно оружје из државе са нуклеарним наоружањем у државу без нуклеарног оружја „очигледно“ кршење овог споразума.