У организацији Актива добровољних давалаца крви Црвеног крста „Романија“ Соколац у Спортској дворани у Сокоцу данас је одржана акција добровољног даривања крви. Акцији су се одазвале 102 особе а прикупљено је 75 доза крви.

Предсједник Актива Андреј Миовчић казао је да је ово друга акција добровољног даривања крви у њиховој организацији.

Јако смо задовољни одзивом, трудимо се да све добро организујемо, да будемо од помоћи и по позиву пацијената са подручја наше регије, па смо самим тим  у сталном контакту са Заводом за трансфузију у Источном Сарајеву. Вјерујем да ћемо путем ових акција, нашег рада и боље организације лакше обезбиједити крв за све пацијенте којима је она потребна. Наш Актив окупља око сто сталних давалаца који се одазову нашим акцијама, трудимо се да то проширимо и на средњошколце, младе који су навршили 18 година и да их упознамо са врлинама добровољног давалаштва крви. Неопходно је да се подигне свијест о важности добровољног давалаштва крви, ми се трудимо да путем медија и друштвених мрежа обавјештавамо омладину и да их укључујемо у ове акције, истакао је Миовчић.

Данашњој акцији одазвало се 17 чланова Удружења добровољних давалаца крви „Гацко“ које, према ријечима предсједника Удружења Мирослава Вуковића, окупља преко 350 чланова.

Наше Удружење не прави акције у Гацку па се током године одазовемо на преко 30 акција у Црној Гори, Србији и Републици Српској, и само у прошлој години смо дали преко 800 доза крви. Зато су наши грађани сигурни и у сваком моменту за њих можемо обезбиједити крв. Ово је други пут да се одазивамо акцији у Сокоцу и сваки наш долазак искористимо да посјетимо Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ и одамо пошту људима који су дали живот за стварање Републике Српске, рекао је Вуковић.

Секретар Црвеног крста „Романија“ Драженко Вукојичић задовољан је што су се суграђани у великом броју одазвали овој акцији.

Поносни смо што наш мали Соколац има овако велике људе. Посебну захвалност дугујемо нашим пријатељима из Гацка који су по други пут дошли да подрже нашу акцију. Даривање крви је мало дјело које је јако хумано јер може спасити некоме живот, казао је Вукојичић и поручио свима који су у могућности да се одазову сличним акцијама.

Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе за трансфузију „Касиндо“ нагласила је да ће ова акција много значити да се обнове залихе крви у овој служби.

Заступљени су даваоци свих крвих група и са овом акцијом ћемо задовољити потребе наше службе у једном одређеном периоду. Ове године непрекидно имамо захтјеве за концентратима тромбоцита и само они који су били у ситуацији да је неко њихов у потреби знају како је огроман напор за породицу када сваки дан за пацијента треба да се обезбиједи 6 концентрата тромбоцита, а један концентрат добијемо из крви једне особе. Зато се надамо да ћемо на овој акцији задовољити захтјеве наших пацијената. Ове године је нешто смањено издавање крви у компоненти еритроцита у односу на исти период прошле године, међутим повећано је у компоненти тромбоцита, рекла је Стојановић Лукић и нагласила да се залихе крви морају редовно обнављати.

Код нас су ријетке негативне крвне групе и наше резерве тих група су увијек мање од резерви позитивних крвних група. Када се појави потреба за више јединица негативне крвне групе, углавном породица пацијента треба да надокнади одређене дозе јер крв мора бити спремна за следећег пацијента. Велики број давалаца са ријетком крвном групом се чува како би крв дала по потреби али када је у питању хитан случај они не могу много помоћи јер је потребно неколико дана да се крв тестира, јер само безбједна крв може да се да пацијенту. Зато су ове акције од изузетног значаја да обезбиједимо довољне залихе крви за све предвиђене, непредвиђене, планиране али и непланиране ситуације, казала је Стојановић Лукић.

Ученик четвртог разреда Средњошколског центра „Василије Острошки“, осамнаестогодишњи Данило Васић први пут је даровао крв. Он сматра да је ово лијеп и хуман гест и нада се да ће се и његови вршњаци укључити у ову племениту активност.


Крв је данас први пут даровала и Соња Ивановић која је истакла да се на овај хумани гест одлучила уз баку која је већ 30 година давалац крви и мајку која се већ неколико година одазива на акције добровољног даривања крви.

Актив добровољних давалаца крви основан је у септембру прошле године и дјелује при Црвеном крсту „Романија“ Соколац.