Нешто више од 300 хектара земљишта у својини Републике Српске на подручју Рогатице, које је до сада углавном било у корову и слабо коришћено, подијељено је на 15 пољопривредних произвођача који ће земљиште користити за сточарство, ратарство и повртларство.

Према одлуци о избору најповољнијег понуђача и након усвајања одлуке на посљедњој сједници Скупштине општине Рогатица, највише, 94 хектара, на Сјемећу добио је Драго Каришик из Гучева са намјеном за узгој стоке и бављење ратарством.

Зорану Лимићу из Бранковића додијељено је 49 хектара, такође на Сјемећу, док је 38 хектара земљишта на Борикама додијељено “Агро плоду” Драгана Џиде. Данијела Шимшић добила је 11 хектара на Пашић Кули, Раде Јањић 27 хектара на Борикама, док је “Еко фарма” Оливера Планојевића добила 21,6 хектара земљишта такође на Борикама. Зоран Џида и Миле Цвијетић ће обрађивати четири, односно 2,9 хектара из својине Српске, Момир Кушић девет хектара, Момчило Бојат 14,4, Ранко Цвијетић 2,9, Мирко Малишић и Микајило Џида по 12, а Миро Николић 13,1 хектар.

– Све земљиште из овог “пакета” додијељено је у закуп на период од осам година и уз за сваког корисника утврђени износ годишње закупнине. Тако ће, примјера ради, Драго Каришик плаћати 5.642 марке, “Агро плод” 1.557, Зоран Лимић 2.978 марака и тако до најниже закупнине – рекоше у општинском Одјељењу за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности.