Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да ресорном министарству недостаје 580 полицајаца и да је ове године у плану да се поново покрене средња школа унутрашњих послова како би подигли и квалитет припадника МУП-а.

Каран је напоменуо да у будућности посебну пажњу треба посветити попуни полицијских редова, будући да у периоду од ове до 2027. године велики број полицајаца, чак више од хиљаду, одлази у пензију.

Он је навео да полицијским управама у Добоју и Бањалуци фали велики број кадрова, док су неке друге, попут оних у Зворнику и Требињу, тај проблем више-мање ријешиле.

„Немамо довољну динамику и у квалитету и у квантитету. Не смијемо ићи на квантитет науштрб квалитета, што би била опасност“, упозорио је Каран и најавио да ће због тога поново бити покренута средња школа унутрашњих послова.

Каран, који је у протеклом периоду са сарадницима обишао полицијске управе и сагледао ситуацију у организационим јединицама МУП-а, оцијенио је да је стање безбједности у Српској стабилно и задовољавајуће, али да је циљ да буде додатно унапријеђено у свим областима.

Он је рекао да је то у интересу имовинске, саобраћајне и сваке друге сигурности и безбједности грађана.

Каран је навео да је МУП, као моћна и успјешна републичка институција која штити уставни поредак, данас добро опремљен и обучен, али да има довољно простора за унапређење и када је ријеч о функционисању.

„Можемо бити много бољи и ефикаснији, посебно када је ријеч о најтежим и другим облицима криминалитета“, рекао је Каран за РТРС.

Каран је рекао да ће се радити на оснаживању МУП-а и када је ријеч о привредном криминалитету и навео да ту није задовољан, иако су, како каже, на том плану добри резултати.

Он је оцијенио да би, ради ефикасности, требало да буде виши степен МУП-ових финансијских истрага, те појачана сарадња са правосуђем.

Каран је рекао да су истраге када је ријеч о „Скај“ и „Аном“ апликацијама откриле двије помало и поразне чињенице, а једна се тиче учешћа припадника МУП-а у најтежим облицима организованог и тешког криминалитета.

Он је навео да постоји неколико радника МУП-а против којих се воде кривични и дисциплински поступци, те који су суспендовани и избачени са посла.

„Сви скупа, укључујући све регионалне полиције, нисмо имали довољно података, а требали смо, о ономе што су откриле наведене апликације. Дакле, треба да посебно потенцирамо оперативне анализе и крим-обавјештајне податке. Морамо дизати квалитет и дисциплину полицијског рада – до задњег полицајца на терену“, рекао је Каран.

Каран је истакао да ће бити похваљен сваки полицајац који буде добро радио, а кажњен који не буде и ко буде ушао у сферу криминалитета и рушио етичке стандарде.

Министар унутрашњих послова Српске је закључио да је Специјална антитерористичка јединица МУП-а елитна, те да ће да спријечи било који покушај евентуалног рушења уставног поретка или напада на институције Српске.

Он је указао да полицијски службеници обављају тежак посао, те подсјетио да је у посљедњих 30 година 30 полицајаца је изгубило живот, а више од 400 је повријеђено, док је евидентиран и огроман број напада на службена лица.