У кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице јуче је одржан састанак са републичком и општинском Организацијом старјешина Војске Републике Српске на којем је разговарано о начину унапређења рада поменутих организација.

Састанку је присуствовао предсједник Скупштине Организације старјешина Војске Републике Српске Благоје Ковачевић, који је навео да су током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата на подручју општине Соколац егзистирале двије веома значајне бригаде, Прва романијска пјешадијска бригада и Друга моторизована романијска бригада.

  • У Сокоцу је била позадинска база главног Штаба ВРС, Војна болница, а међу првима су постројене јединице ВРС и јединице МУП-а након избора 1990. године. Много је догађаја који везују нашу организацију са догађајима који су се дешавали у општини Соколац. У току разговора, заједно смо закључили да ову нашу досадашњу сарадњу морамо подићи на значајно већи ниво. Потребно је много тога урадити како би сва дешавања од почетка деведесетих па до данашњих дана добила своју потврду и епилог у неким документима, који ће остати иза нас, да свједоче о тим временима, када не буде више живих актера тих догађаја – закључио је Ковачевић.

Предсједник општинске Организације старјешина Војске Републике Српске Срето Пантић подсјетио је да је ова организација формирана 2018. године, те да окупља око 35 војних старјешина са подручја општина Хан Пијесак и Соколац.

  • По евиденцији коју имамо, на подручју ове двије општине се налази око 150 старјешина и настојаћемо у наредном периоду да што више старјешина укључимо у ову нашу организацију. Недавно смо одржали Скупштину и донијели значајне одлуке, а једна од њих је и финансирање, односно висина чланарине старјешина. Из свега реченог овдје на састанку, може се закључити да ће се сарадња унаприједити. Посебно се захваљујем начелнику Бјелици, који је увијек помагао у границама могућности – нагласио је Пантић.

Начелник Милован Бјелица увјерио је да ће општинска организација војних старјешина имати пуну подршку локалне самоуправе.

  • Велико поштовање указујем предсједнику Пантићу, који се одлучио окупити све наше официре, којих није мало, а који су дали значајан допринос за стварање Републике Српске. Сигурно је да ће ова Организација имати безрезервну подршку општине Соколац, створићемо услове за функционисање општинске организације, јер ми управо радимо на његовању тих традиција и чувању тековина наших борби. Успостављањем једне овакве организације, стиче се могућност да она буде корективни фактор онима који доносе одлуке – констатовао је Бјелица.

Присутне војне старјешине су указале на значај посјете општини Соколац, нарочито ако се узме у обзир да је тог дана обиљежен 16. март – дан сјећања на егзодус сарајевских Срба који се догодио прије 27 година, а чијем обиљежавању су присуствовали на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“.