Мађарска је ставила вето на објављивање заједничке изјаве земаља ЕУ о издавању налога Међународног кривичног суда за хапшење руског предсједника Владимира Путина, објавио је амерички портал „Блумберг“, позивајући се на изворе.

„Блумберг“ наводи да вето Будимпеште значи да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ у своје име објавио саопштење у којем се наводи да у обзир узео одлуку Међународног кривичног суда /МКС/.

Министри правосуђа ЕУ објавили су сопствено саопштење у којем подржавају одлуку МКС, коју Мађарска није потписала.

Крајем прошле седмице, предпретресно вијеће Међународног кривичног суда, чију надлежност Русија не признаје, објавило је налог за хапшење руског лидера и комесара за дјечија права руског предсједника Марију Лвову-Белову због, како се наводи, „незаконитог трансфера становништва /дјеце/ из окупираних дијелова Украјине у Руску Федерацију“.

Портпарол руског Министарства спољних послова Мариха Захарова рекла је да су налози за хапшење МКС за Путина и Лвову-Белову правно неважећи јер Русија није дио Римског статута и нема никакве обавезе да сарађује са тим судом.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио је нешто раније да Москва намјерава да врати украјинску дјецу која су евакуисана у Русију због војних активности у Украјину када услови на терену буду безбједни.

Запад оптужује Русију да врши присилне депортације украјинске дјеце, што Москва негира.