Један од најважнијих природних и привредних ресурса Републике Српске су шуме које чине 50 одсто њене територије и није случајно што је питање имовине и земљишта Српске у посљедње вријеме једно од главних питања када је ријеч о политичком дјеловању из Сарајева, истакнуто је данас у Бањалуци на савјетовању поводом Свјетског дана шума.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир упозорио је да политичко Сарајево у заједничком дјеловању са страним фактором покушава да овај ресурс узме из Републике Српске.

Осим институционалне заштите овог ресурса са политичко-правног аспекта, Будимир је навео да је у очувању шума важно и адекватно образовање кадра из области шумарства.

„Значајна је улога бањалучког Шумарског факултета који 30 година успјешно образује кадар и који је дао велики допринос да овај привредни потенцијал Републике Српске буде правилно и добро искориштен“, рекао је Будимир новинарима прије почетка савјетовања.

Помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић истакао је да је улога сваког појединца у друштвеној заједници важна у смислу очувања и унапређења шума.

„Шуме су значајне као ресурс, али нажалост, више о њима говоримо у смислу економске, привредне користи, приходима и производњи сировине занемарујући важну еколошку и социјалну функцију шума која се, за разлику од прве, односи на све грађане“, истакао је Зубић.

Да шуме нису важне само са аспекта њиховог искориштавања у привредном смислу, већ и са еколошког аспекта, сагласан је и вршилац дужности директора предузећа „Шуме Републике Српске“ Славен Гојковић.

„У овој години је планирано да буде уложено 14 милиона КМ у заштиту шума посредством чуварске службе и заштиту од пожара и осталих фактора који би могли да угрозе шумски потенцијал. Из године у годину имамо мање забиљежених штета у шумама“, рекао је Гојковић.

Он је навео да је у Српској под шумама 1.300.000 хектара, од чега је у државном власништву више од милион хектара, а остатак у приватном.

Декан Шумарског факултета бањалучког Универзитета Маријана Каповић Соломун поновила је да је важно очување шума, не само са научног, већ и са политичког аспекта, јер је ријеч о важном ресурсу које мора остати у власништву Српске.

„Шумарски факултет је водећа научно-истраживачка институција у области шумарства у региону. Прошле године смо уписали највећи број студената на свим студијским програмима шумарства у БиХ. Уписали смо око 80 одсто тражене квоте иако постоји тренд пада заинтересованих студената за ову врсту струке. Најбољи смо у БиХ, али мислим да је то још недовољно за капацитете које имамо у `Шумама Републике Српске`“, нагласила је Соломунова.

Савјетовање поводом Свјетског дана шума организовали су Шумарски факултет и предузеће „Шуме Републике Српске“ у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.