Промјене пензионог система изазвале су негодовање код Француза, који данима протестују на улицама широм земље.

Интернетом кружи снимак Макрона који је бранио реформу на телевизији, али је током интервјуа нестао скупоцени сат од 80.000 евра са његове руке.

На друштвеним мрежама, многи симпатизери ЛФИ, лијеве популистичке партије коју води најгласнији противник француског предсједника Жан-Ликом Меланшон, подијелили су снимак на коме се види како Макрон носи сат Bell and Ross Ross V1-92 Blue Steel.

Потпредсједница ЛФИ Клеманс Гете примијетила је да Макрон скида сат испод стола у тренутку док говори да радници са минималном платом у Француској никада нису имали већу куповну моћ.

  • То је права слика цијелог разговора, овај човек је фарса – твитовала је Гете.

Видео Макрона како скида сат у студију преплавио је Твитер и ТикТок. Корисници оптужују француског предсједника да жели да сакрије своје богатство док говори о радницима са минималним примањима, пише француски БФМ.

Јелисејска палата тврди супротно, и истичу да је предсједник скинуо сат из техничких разлога, након што је упозорен да је изазвао буку када га је ударио о сто. Снимак интервјуа са Макроном доступан је на Јутјубу, а на њему се може чути тренутак када сат удара о сто.

Након тога, у наставку снимка, можете видети да Макрон скида сат испод стола. Из Макроновог кабинета наводе и да поменути модел сата већ пар година не вриједи 80.000 евра, већ да кошта 2.400 евра или мање.

Модел сата који Макрон носи на руци персонализован је грбом француског предсједника, што значи да би могао достићи вишеструко већу цијену на тржишту, уколико би предсједник одлучио да га прода.

  • Председник је већ носио сат на другим јавним догађајима, као што су финале Светског првенства 2022. у Катару и државна посета Вашингтону прошлог децембра – рекли су из Јелисејске палате.