Синдикат запослених у њемачком јавном сектору „Верди” и синдикат жељезничара најавили су за сутра општи једнодневни штрајк саобраћајног сектора у Њемачкој, који ће паралисати жељезнички, ваздушни и поморски саобраћај.

Синдикат запослених у јавном сектору „Верди” и синдикат запослених на железници ЕВГ најавили су за сутра једнодневни штрајк упозорења којим би био погођен цјелокупни међуградски жељезнички саобраћај, готово цјелокупни градски промет и већина аеродрома, преносе њемачки медији.

Штрајк обухвата и водни саобраћај.

Према подацима Удружења аеродрома, штрајком би у понедјељак могло бити погођено 380.000 путника, а очекује се да ће саобраћај бити поремећен и до средине седмице.

Представник Немачке железнице (ДБ) позвао је путнике да одложе путовања ако је то могуће или да их премјесте на дан прије или послије штрајка.

Синдикати захтјевају веће плате, посебно изједначавање негативног учинка инфлације на реалне плате. Синдикат „Верди” за 2,5 милиона запослених тражи повећања од 10,5 посто.

Њемачка влада је одбацила коментаре на предстојећи штрајк, наглашавајући да не жели да се мијеша у преговоре послодаваца и синдиката.

  • Право на штрајк једно је од темељних права у Њемачкој, рекао је портпарол њемачке владе Штефен Хебештрајт.

Он је истовремено на учеснике у преговорима апеловао да што прије пронађу рјешење како би утицај на свакодневицу грађана био што мањи, преноси Танјуг.