Удружење гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске најоштрије је осудило величање усташко-фашистичке идеологије, агресије и ратног злочина у Дервенти које је починила војска Хрватске у својој агресији на овај дио Српске, те величање бригада ХВО-а чији су припадници почнили језиве злочине над српским становништвом у Посавини.

  • Питамо се да ли је могуће да се ово деси било гдје осим код нас, саопштено је из Удружења гардиста.

Из овог удружења су подсјетили да су институције Хрватске забраниле предсједнику Србије Александру Вучићу да посјети Јасеновац, највеће стратиште српског народа, положи цвијеће и ода почаст жртвама фашистичког терора из другог свјетског рата.

  • Подсјећамо да је фашистичка идеологија коју је кроз два протекла рата усвојила и његовала Хрватска држава нанијела огромно зло српском народу на простору НДХ, а у протеклом рату на простору Хрватске и БиХ и од које је страдало много недужних људи, истакли су из Удружења гардиста.

Из овог удружења су позвали на одговорност све који су омогућили јучерашње активности у Дервенти, гдје је предсједник Хрватске Зоран Милановић присуствовао обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО коју је одликовао Редом Николе Шубића Зринског.