У Хашанима, родном мјесту Бранка Ћопића, данас ће бити обиљежено 39 година од књижевникове смрти.

У 11.00 часова биће положени вијенци код књижевникове бисте испред Спомен-школе „Бранко Ћопић“, најављено је из Општинске управе Крупа на Уни.

Након обраћања званичника, биће одржан поетски час о Ћопићу на којем ће говорити књижевници, а његове стихове казиваће ученици Основне школе „Бранко Ћопић“.

У Хашанима је 2020. године отворена обновљена Ћопићева родна кућа у оквиру пројекта „Башта сљезове боје“.

Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скоком са моста на Сави у Београду.

Прву књижевну награду добио је 1938. године од Академије седам умјетности за кратку причу, 1939. године добио је Ракићеву награду, а затим и награду Српске краљевске академије 1940. године.

Његова антологијска збирка приповједака „Башта сљезове боје“ освојила је Његошеву награду 1972. године, а НИН-ову награду за најбољи роман добио је 1958. године за роман „Не тугуј, бронзана стражо“.

Од 1968. године био је члан Српске академије наука и уметности.

Други свјетски рат подстакао је Ћопића да напише романе „Пролом“, „Глуви барут“, „Не тугуј, бронзана стражо“ и „Осма офанзива“, затим приповијетке „Роса на бајонетима“, „Сурова школа“, „Љубав и смрт“, „Доживљаји Николетине Бурсаћа“, „Горки мед“, „Свети магарац“, „Људи с репом“ и збирке пјесама „Огњено рађање домовине“ и „Ратниково прољеће“.

Ћопић је написао и романе за дјецу „Орлови рано лете“, „Славно војевање“ и „Битка у златној долини“ /познати и као „Пионирска трилогија“/, затим „Магареће године“, збирке прича „Приче партизанке“, „Вратоломне приче“, „Приче испод змајевих крила“ и „Доживљаје мачка Тоше“, збирке пјесама „Чаробна шума“, „Армија одбрана твоја“, „Партизанске тужне бајке“, „Вечерње приче“, „Дједа Тришин млин“ и „Несташни дјечаци“.