Црна Гора је добила новог предсједника. На челу државе биће 36-годишњи Јаков Милатовић који је добио повјерење грађана Црне Горе и тиме прекинуо више од три деценије дугу владавину Демократске партије социјалиста (ДПС).

Милатовић је рођен 7. децембра 1986. године у Подгорици, гдхе је завршио основну школу и Гимназију „Слободан Шкеровић“ са дипломом „Луча“.

Још у гимназијском Годишњаку предвидиo je будућност, наводећи да ће постати „предсједник драге нам државе или неко баш битан“, пише РТС.

Основне студије економије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, са просјечном оцјеном 10 и био је студент генерације.

Као стипендиста америчке владе провео је једну студијску годину на Универзитету савезне државе Илиноис, као стипендиста аустријске владе један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу, а као стипендиста Европске комисије једну студијску годину на Универзитету у Риму.

Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд и био је стипендиста британске владе.

Са супругом Миленом има троје дјеце – Сару, Ану и Давида.

Милатовић је каријеру започео у НЛБ банци у Подгорици као дио тима за управљање ризиком. Затим је радио у Дојче банци у Франкфурту, у тиму за процјену кредитног ризика земаља, са фокусом на земље Централне и Источне Европе.

Од 2014. године, Милатовић је радио у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону, у тиму за економску и политичку анализу, прво као економски аналитичар за регион југоисточне Европе, а након унапређења у позицију економисте покривао је земље западног Балкана из канцеларије у Подгорици.

У главног економисту унапријеђен је 2018. године са задатком да покрива земље ЕУ, укључујући Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију из канцеларије у Букурешту.

Друга искуства и усавршавања стицао је у програмима и школама Уједињених нација у Њујорку, немачке Фондације „Конрад Аденауер“ у Подгорици, Међународног монетарног фонда у Лондону, Лондонске школе економије и Универзитета у Пекингу, Лидерске академије Универзитета Станфорд и Универзитета у Београду и других.

Аутор је више стручних радова и коаутор двије књиге.

Јаков Милатовић био је министар економског развоја у влади Здравка Кривокапића од децембра 2020. до априла 2022. године.

На предсједничким изборима био је кандидат покрета  Европа сад, који је у јуну прошле године формирао са колегом из владе министром финансија и социјалног старања Милојком Спајићем након што је тој влади изгласано неповјерење.

Прво је кандидат тог покрета био Спајић, али је његова кандидатура за предсједничке изборе одбијена.