Свјетски дан здравља се обиљежава 7. априла сваке године под покровитељством Свјетске здравствене организације. Овогодишњи слоган је ”Здравље за све” у знак подсјећања на оно због чега је ова организација и основана – да ради на промоцији и очувању здравља широм свијета, да се брине о онима чије је здравље посебно угрожено, како би сви и свуда могли да достигну највиши ниво здравља.

Директорица Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“  педијатар Адријана Станар, која се данас дружила и разговарала са дјецом соколачког вртића о значају здравог живота је подсјетила да је давне 1948. године СЗО постигла консензус да се седми април обиљежава као Свјетски дан здравља и као такви први је обиљежен 1850. године.

  • Примјерено узрасту дјеце, ми смо данас покушали приближити ову тему како би  дјеца почела да размишљају шта то значи, да развију свијест о чувању природе и околине. Самим тим, имаћемо и позитивне ефекте на наше здравље. Живимо у времену револицује нових технологија, тако да су нам сада аерозагађења, загађења воде, ваздуха и земље у зимском периоду достигли критичну тачку, нарочито у већим градовима- рекла је Станарева.

Докторица је појаснила да је тешко испунити све услове за здрав начин живота те да сваки појединац треба више радити на томе како би се одржао баланс данашњице.

  • Имамо озбиљну проблематику пред собом и стурчњаци се уназад годинама баве овим питањем. Трудимо се унаприједити здравље и подићи свијест суграђана. Нека данас овај датум буде почетна станица и нека ово буде генерација која ће имати свијест и знање, шта значи околина и чување здравља.

Како је истакла вршилац дужности Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Мирјана Субашић ово је била прилика да се приближи однос са љекарима који воде рачуна о нашој дјеци. Двије установе које уско сарађују, јер је здравље наших најмађих најважнија карика за здраву будућност.

Једно од основних људских права је право на здравље. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица. Према подацима СЗО, најмање половина људи у свијету тренутно није у могућности да добије основне здравствене услуге. Скоро 100 милиона људи је екстремно сиромашно, а мора да плаћа здравствене услуге. Око 12% свјетске популације потроши 10% својих прихода на здравствене трошкове, што представља прекомјерне трошкове и велики глобални проблем.