Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да подржава идеју „Отвореног Балкана“, док Сарајево у погледу те иницијативе има политичке визуре које су неодговарајауће.

„Једни причају да је то велика Србија, једни да је велика Албанија. Не могу замислити Србију која ће бити у великој Албанији, нити Албанију која ће бити у великој Србији, а уз то да додате Сјеверну Македонију“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Сарајево не жели било какву интеграцију и било какав аранжман који подразумијева учешће Србије, за разлику од Републике Српске која то итекако жели.

„Они се позивају на `Берлински процес`. Ми заговарамо причу да `Отворени Балкан` служи као добра допуна свега оног што је поставио `Берлински процес`. Апсолутно подржавам ту идеју, али разумијем да за то треба политички став свих“, изјавила је Цвијановићева новинарима у Приједору.

Иницијатива „Отворени Балкан“, коју су формирали 2019. године предсједник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев, има за циљ бољу регионалну сарадњу, те слободан проток робе и људи између држава чланица.

За разлику од Републике Српске, политичко Сарајево досад није подржало ову иницијативу.