Синоћ је одржана извјештајна и изборна сједница Скупштинe Атлетског клуба „Гласинац“ Соколац. Извјештај о раду и финансијском пословању за 2022. годину поднио је Неђо Ђуровић, предсједник и тренер клуба. Финансијски показатељи говоре да је буџет клуба у прошлој години износио 16.378 КМ (Општина Соколац 8.550 КМ, Град Источно Сарајево 6.788,00 КМ и приход од котизације 1.040 КМ). Средства су намјенски утрошена према пословним расходима, о чему је детаљан преглед истог достављен од стране Надзорног одбора клуба.

Присутни су узели учешће у расправи, те је једногласно усвојен извјештај о раду и финансијском пословању за 2022. годину.

Једногласно је донесена Одлука о разрјешењу досадашњих органа Атлетског клуба „Гласинац“ усљед истека мандата.

Након тога, услиједио је избор новог руководства. За предсједника клуба и предсједника Управног одбора изабран је Жарко Арбиња, док је за предсједника Скупштине изабрана Срна Рајак.

Новоизабрани предсједник клуба Жарко Арбиња, истакао је да су планови новог руководства да се омасови клуб, превенствено јер је примјетно да у посљедње вријеме број атлетичара опада, као и да се значајна пажња посвети финансирању клуба.

 • Имајући у виду које људе сам наслиједио, мислим да је на мени сада велика одговорност, у организационом али и сваком другом смислу. Наши планови су усмјерени на побољшање ситуације у клубу и све активности ће ићи у том правцу. Једно је сигурно, наставићемо сарадњу са старим руководством, у ком обиму ће то бити, зависи искључиво од њихових могућности – навео је Арбиња.

Предсједник Скупштине Срна Рајак навела је да је током засиједања смањен број чланова Скупштине са 21 на 13.

 • За ово смањење смо се одлучили због бржег и ефикаснијег рада. Надамо се добрим резултатима, а самим тим, услиједиће и повећање броја чланова Скупштине. Већ је почела нова сезона, као и увијек, имали смо сву потребну подршку од тренера Неђа Ђуровића – додала је Рајакова.

Тренер Неђо Ђуровић, досадашњи предсједник Атлетског клуба „Гласинац“ подсјетио је да је у атлетици скоро 60 година. Прво као основац, касније гимназијалац, а током студирања постао је члан „Сарајева“ гдје је постигао велики број веома добрих резултата.

 • Члан Репрезентације Југославије био сам 16 година, шест пута првак Југославије, освајач Купа, Балкансих-медитеранских медаља и многих других. Када је у питању мој тренерски посао, био сам 12 година професионални тренер у Сарајеву. Након завршетка рата, добио сам понуду и отишао у Београд и засновао четворогодишњи радни однос у АК „Милиционар“, а имао сам понуду и од „Црвене звезде“. Почетком двијехиљадитих са тадашњим руководством Српског Сарајева, данас града Источно Сарајево, и руководством општине Соколац, оснивамо АК „Гласинац“. Као директор Фонда за спорт и физичку културу радио сам у Граду све до 2012. године. Успјели смо да уредимо одређене односе у спорту, који се тичу финансирања, организације и категоризације спортова и спортиста присјетио се Ђуровић.

Он је новом руководству пожелио много среће у раду, са надом да ће да постигну бар половину успјеха које је овај клуб имао за 24 године постојања.

 • То је 26 балканских медаља, стотине првака и море рекорда Републике Српске и Босне и Херцеговине. Ја се не могу тако лако растати од атлетике, остаћу још да помажем када ме буду звали. Надам се да ћу успјети да наставим тренирати младог атлетичара Луку Кезуновића до краја његовог средњошколског образовања, јер је ријеч о веома вриједном и перспективном спортисти – додао је Ђуровић.

Већином гласова усвојена је Одлука о измјени и допуни Статута клуба.

Чланови Скупштине покренули су иницијативу која ће се упутити Градоначелнику Града Источно Сарајево, да се на ниову Града, односно у свим градским општинама покрену школе атлетике уз финансијску подршку у набавци опреме и ангажовању стручног кадра из буџета Града. Такође, предложено је да се размотри могућност да се у циљу омасовљења атлетског спорта, а и спорта уопште покрене регионална атлетска лига за младе на нивоу Града Источно Сарајево, те иста прошири на општине Рогатица (постоји тартан стаза) и Хан Пијесак.

Изабрани органи Атлетског клуба „Гласинац“ Соколац за наредни четверогодишњи период:

Чланови Скупштине:

 1. Срна Рајак
 2. Милан Цуровић
 3. Вера Мијатовић
 4. Илија Цвијетић
 5. Сара Лучић
 6. Александар Лучић
 7. Анђела Ковачевић
 8. Марко Маловић
 9. Младен Ђуровић
 10. Жељка Бартула Марковић
 11. Сузана Арбиња
 12. Ведрана Дубочанин
 13. Михајло Мемедовић

За предсједника Скупштине изабрана је Срна Рајак, а потпредсједника Скупштине Милан Цуровић.

Управни одбор:

 1. Жарко Арбиња
 2. Дејан Елез
 3. Ратко Ђуровић
 4. Горана Сорак
 5. Младена Крајишник

За предсједника Управног одбора, а уједно и лице које ће представљати и заступати клуб у наредном четверогодишњем периоду изабран је Жарко Арбиња.

Надзорни одбор:

 1. Александра Елез
 2. Никола Вељовић
 3. Бране Грујић

За секретара клуба једногласно је изабран Марко Маловић.

Једногласно је донесена и Одлука о додјели статуса почасних чланова Скупштине, а то су:

 1. Снежана Пајкић Јоловић
 2. Неђо Ђуровић
 3. Миливоје Јанковић
 4. Зоран Мачар и
 5. Драган Јоловић
 6. Горан Цвијетић.