Иза соколачког Удружења „Благо Романије“, које окупља више од 170 произвођача млијека, је успјешна година у којој су остварили премије из општинског буџета од 10 фенинга по литру испорученог млијека и остатак прихода од 12.900 КМ, оцијењено је на јуче одржаној годишњој Скупштини.

Предсједник Удружења Саша Каповић рекао је Срни да је учињен значајан помак у организовању произвођача, да су имали састанке са представницима реосорног министарства Српске и указали на повећане трошкове и отежавајуће околности у пољопривредној производњи у вишим планинским предјелима.

„Прошле године смо имали 913 грла у мужи и 147 јуница које су биле у припреми за мужу, те повећали број увозом 16 грла из иностранства, остављањем најбољих на фарми и пријемом нових чланова“, рекао је Каповић.

Он је навео да два мјесеца касни исплата премије из општинског буџета за произведено и предато млијеко мљекарама, за шта ће тражити рјешења наредних мјесеци.

Каповић је изразио наду да ће мљекари са Романије и ове године од града Источно Сарајево добити средства за обезбјеђење млијечних картона, те за набавку лактофриза и опреме.

Према његовим ријечима, Удружење ће из својих средстава купити чистионицу за обраду папака, како би се избјегло ширење пратећих болести код говеда.

Он је изразио наду да ће „Благо Романије“ добити обећану помоћ за изградњу регионалног откупног центра за млијеко, након кога ће се градити мљекара.

Удружење је уручило захвалницу за успјешну сарадњу Канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Источно Сарајево, коју је на данашњој Скупштини преузела виши стручни сарадник за сточарство Свјетлана Мичић.

Она је указала на изузетно добру вишедеценијску сарадњу запослених у Ресору за пружање стручних услуга и пољопривредних произвођача, како са подручја Сокоца, тако и из осталих општина ове регије, те подсјетила да Подручна јединица Источно Сарајево овог ресора дјелује у 12 општина Сарајевско-романијске и горњодринске регије.

Произвођач млијека Славко Беатовић из села Ћаварине каже да тренутно на фарми има осам музних грла, те да је Удружење од оснивања у фебруару прошле године дефинисало правила која мљекарима дају вољу за даљи рад.

Он сматра да је за бављење овим послом потребно, прије свега, сворити услове па тек онда почети производњу.

Соколачки произвођачи прошле године су мљекарама испоручили 3.347.000 литара млијека.