У Храму Светог пророка Илије синоћ је празничним богослужењем и свечаном литијом вјерника обиљежена Лазарева субота – Врбица.

Испред храма „Романијске Лазарице“, уочи вечерње службе освештани су млади врбови прутићи и подијељени бројним вјерницима.

Учешће у литији узели су малишани из Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, као и велики број дјеце која су дошла са својим родитељима, како би уљепшали и увеличали овај празник.

Старјешина Црквене општине Соколац Златко Богдановић поздравио је све присутне вјернике и изразио велико задовољство због присуства најмлађих у дану који је најавио празник Цвијети.

– Сутра прослављамо свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим. Полако се припремамо за Велику седмицу, која претходи Васкрсењу Христовом, када се сјећамо страдања Христовог, а онда, у Свети недјељни дан, прославићемо празник над празницима – дан Христовог Васкрсења. Хвала вам драга дјецо што сте у претходниа данима са својим васпитачима и родитељима радили на припреми одјеће и вјенчића, како би уљепшали овај свечани тренутак. Да будете управо ви, као она дјеца у Јерусалиму, која су међу свим људима препознала Исуса Христа и поздрављала га махајући гранчицама. Нека вам је свима срећан и благослован празник – истакао је отац Златко и позвао да у овако великом броју малишани буду присутни и на Васкрс.

Васкрсење Лазарево је посљедње чудо Христово пред Недјељу страдања, смрт и Васкрсење. Христа су при уласку у Јерусалим дочекала и свечано поздравила дјеца, због чега су дјеца и најбројнија у обиљежавању овог великог хришћанског празника.