У Републици Српској прошлог мјесеца почела је вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ), која ће за узраст од 11 до навршених 15 година бити бесплатна, док ће за лица изван ове старосне категорије коштати 210 КМ. Инфекција хуманим папилома вирусима је једна од најчешћих полно преносивих инфекција. Чак 80 одсто сексуално активних особа бива инфицирана у неком тренутку током живота.

Како нам је истакла директорица Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ др педијатар Адријана Станар идентификовано је више од 200 типова овог вируса од којих је 100 заразно за човјека, док је неких десет сојева онкогено или потенцијални узрок малигне алтерације, односно доводи до појаве малигних болести карцинома у свим узрасним групама, док је највише инфицираних у узрасту од 20 до 25 година.

  • Европски центар за превенцију и контролу болести је 2012. године препоручио спровођење имунизације против овог обољења код дјевојчица узраста од 11 до 15 година. Ради се о једној савременој Гардасил деветовалентној вакцини која штити од девет типова хуманог папилома вируса, и зато се назива деветовалентна (нонавалентна)- навела је Станарева.

Гардасил је вакцина индицирана за жене у доби од 9 до 45 година за превенцију рака грлића материце, вулве, вагине, ануса, орофарингеуса и других карцинома узрокованих типовима 16, 18, 31, 33, 45 хуманог папилома вируса, 52 и 58; цервикалних, вулварних, вагиналних и аналних преканцерозних промјена или диспластичних лезија узрокованих ХПВ типовима 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58; и за превенцију гениталних брадавица узрокованих ХПВ типовима 6 и 11.

Она је појаснила да ово није вирус који се преноси само сексуалним путем, како неки сматрају.

  • Може да се пренесе директним контактом са кожом и слузокожом особе која је заражена вирусом (контакт преко коже, вагинални, орални, анални секс),  а веома ријетко са мајке на дијете током порођаја. Инфекција се може добити у контакту са особом која нема знаке и симптоме инфекције. У највећем броју случајева инфекцију не можемо ни да примјетимо, јер се симптоми вирусне инфекције не испољавају. После извјесног времена бивамо самоизлијечени дјеловањем имунитета (имунитет елиминише вирус) и то је најчешћи сценарио. Зато се каже да је ХПВ вирус који нема симптоме.

Докторица је навела да од бројних фактора зависи ли ће доћи до испољавања болести, појаве кондилома или премалигних и малигних промјена: упорних инфекција појединим типовима хуманог папилома вируса, ослабљеног имунитета, гојазности, вишеструких порођаја и др.

  • Најбоље вријеме за вакцинацију дјетета која се препоручује и за дјечаке и дјевојчице је од 11 до 15 година, прије него адолесценти постану сексуално активитни. Вакцина се прима у двије дозе, уколико се изврши имунизација прије 15. рођендана и друга вакцина која се према у периоду од шест до 12 мјесеци је бесплатна. Док сви преко 15 година, који желе да приме вакцину могу то урадити у Институту за јавно здравство РС у нашем случају у Регионалном центру Источно Сарајево.
  • У сарадњи са Институтом и Министарством за здравље и социјалну заштиту у наредном периоду, биће организована и предавања за родитеље како би се појаснио значај вакцине која није обавезна већ је препоручена, тако да ћемо радити на едукацији у сарадњи здравствених и просвјетних радника. Док сви заинтересовани родитељи који желе да њихово дијете буде вакцинисано, морају се пријавити код свог породичног љекара како би се формирала листа за планско требовање вакцина. Имунизација ће се континуирано вршити у соколачком Дому здравља јер је ресорно министарство обезбиједило вакцине за нередне три године- закључила је докторица Станар.

На основу студија које су рађене у свијету ова вакцина се показала као веома ефикасна, тако да је инциденца карцинома грлица материце код вакцинисаних особа пала до 80 одсто мање новооткривених. Вакцина се и даје јер превенира настанак одређених промјена карцинома грлића материце и аногениталне регије (вагине, вулве, ануса, пениса), карцином коријена језика, крајника, задњег зида ждријела.

Од стране Глобалног савјетодавног одбора за вакцинацију ХПВ вакцина оцијењена је као високо (екстремно) безбједна. Најчешће нежељене реакције, пријављене за вријеме спровођења клиничких испитивања су локалне реакције на мјесту апликације (бол, оток и црвенило). Често се могу јавити и опште тегобе у виду главобоље, мучнине, вртоглавице, повишене тјелесне температуре и замора.

Вакцинацијом штитимо младе дјевојке од више ХПВ типова који су заједно одговорни за до 90 одсто случајева рака грлића материце у било ком узрасту. Међутим, редовни скрининг рака грлића материце је веома важан – и за вакцинисане и за невакцинисане жене – јер ХПВ вакцине спријечавају већину случајева рака грлића материце, али не све. У комбинацији, вакцинација и програми скрининга пружају поуздану заштиту од појаве карцинома. Увијек је боље спријечити ХПВ инфекцију од каснијих покушаја лијечења болести које она изазива.