Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је у изјави Срни веома успјешном званичну посјету Кини јер је имао могућност да представи потенцијале Републике Српске, те нагласио да је кинески пројекат „Један појас, један пут“ велика шанса за развој Српске.

Вишковић је захвалио Кини, на челу са предсједником Си Ђинпингом, што су уврстили српски народ, Републику Српску и Србију у овај пројекат.

Он је рекао да му је током посјете Кини указано велико поштовање и пажња од домаћина, било да је ријеч о састанцима, сусретима или учешћу на међународном сајму потрошачких производа – ЕКСПО 2023 на острву Хајнан.

„Добро је што је малој заједници, као што је Република Српска и њеном предсједнику Владе дозвољено да се обрати на оваквом сајму и представи све потенцијале којима располаже Република“, истакао је Вишковић.

Током вишедневне посјете Кини, Вишковић је разговарао са представницима кинеских компанија из области инфраструктуре, грађевине и жељезничког саобраћаја са којима Српска ради на пројектима вриједним више од двије милијарде КМ.

Премијер Српске је посјетио и сајам потрошачких производа, гдје је представио потенцијале Српске, активности и подстицаје које даје Влада страним инвеститорима.

Између осталих, Вишковић се састао са делегацијом групације „Синофарм“, компаније „Чајна енерџи груп“ и Кинеске националне аеро-технолошке корпорације АВИК.