Изградња Градске куће за Соколац ће имати историјску вриједност јер он постаје спомен-град, рекао је Срни начелник општине Милован Бјелица и захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и руководству Републике Српске што су подржали овај пројекат.

Бјелица је појаснио да пројекат предвиђа градњу објекта површине 2.300 метара квадратних, који би био смјештен на тргу на којем доминира споменик патријарху Павлу, а у објекту је предвиђено да буду мултифункционална сала са 250 мјеста, просторије туристичке организације, музеј, библиотека, као и дио локалне управе.

Према његовим ријечима, ова локална заједница позиционира се као источна капија града Источно Сарајево и изградњом Градске куће биће подстакнут напредак у областима урбанизма и инфраструктуре.

Бјелица је подсјетио да је општина предложила Влади Републике Српске и Министарству финансија пројекат изградње Градске куће, који је подржао и предсједник Милорад Додик.

„Ми смо овај пројекат поднијели и Влади Србије што је она прихватила. Одобрена су средства, са тим да смо ми у тешкој финансијској ситуацији као локална заједница, али ово ће нама много значити“, рекао је Бјелица.

Он је напоменуо да је изградња Градске куће према Приједлогу програма јавних инвестиција за период 2023-2025. година који је усвојила Влада Републике Српске планирано да буде завршена у наредне три године.

Бјелица је навео да је локална заједница обезбиједила градско земљиште, урађени су идејни и главни пројекат, те је завршен сав посао који је општина могла урадити, за шта је из општинског буџета издвојено 700.000 КМ.

Он је истакао да ће помоћ Србије бити од великог значаја за Соколац с обзиром на тешку финансијску ситуацију у којој се налази ова локална заједница.

„Осим пројекта Градске куће, ми смо предали и пројекат за пречишћавање воде за пиће и пројекат за пречишћавање и третман отпадних вода. Покушаћемо да урадимо још нешто по питању инфраструктуре, рјешавања водоснадбијевања и уређења простора“, нагласио је Бјелица.

Он је нагласио да је пројекат Градске куће предвиђен Стратегијом развоја општине Соколац, те подсјетио да је крајем прошлог вијека постојала слична идеја до чије реализације није дошло.

„Становници Сокоца су тада издвајали личне дохотке, а послије свих дешавања указала се потреба да се обнови та прича и да се одужимо грађанима који су у то вријеме дали средства, али Соколац тренутно није у могућности да финансира реализацију пројекта“, навео је Бјелица.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас помоћ за још пет општина у Републици Српској, и то Соколац, Рудо, Вишеград, Невесиње и Билећу.