Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу јуче је посјетила делегација високих официра и државних службеника Министарства одбране и Војске Србије, затим официра Оружаних снага Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Посјета Општини Соколац и овом светом мјесту на коме почива близу 1.000 српских војника настрадалих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, уприличена је у оквиру радне посјете и студијског путовања у Сарајево и Бањалуку.

Начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ Универзитета одбране у Београду пуковник Мићо Сувајац навео је да му је ово други пут да је дошао на спомен-комплекс „Нови Зејтинлик“ са делегацијом високих официра и државних службеника Министарства одбране и Војске Србије у чијој класи су и официри из Оружаних снага Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

  • Ово је прва радна тачка на нашој посјети и студијском путовању у Сарајево и Бањалуку. Никад не заобилазимо Соколац, а све у намјери да видимо како живи наш народ у овој општини и посебно да посјетимо Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ како би одали почаст погинулим припадницима – нагласио је Сувајац.

Пуковник Сувајац је токм јучерашње посјете уручио сабљу Министарства одбране Србије начелнику општине Миловану Бјелици за успјешну сарадњу.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што је висока војна, полицијска и парламентарна делегација Србије, представници Школе националне одбране и Народне скупштине Србије посјетила општину Соколац, Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ и манастир Светог великомученика Георгија – Соколицу на Равној Романији.

  • Ова делегација након посјете Сокоцу наставља своју мисију у Републици Српској и Босни и Херцеговини, па ће посјетити Предсједништво Босне и Херцеговине, Савјет министара, Министарство одбране, Оружане снаге БиХ и Бањалуку. Ипак, прво су дошли у Соколац, поразговарали смо, размијенили информације, тако да је за нас веома значајно да овакве високе делегације посјећују нашу општину, што још једнапут потврђује нашу опредјељеност за сарадњу са Србијом и обострану подршку. Захваљујем се свима који су посјетили општину и ово свето мјесто, као и руководству Србије на челу са предсједником Александром Вучићем, који води рачуна о Републици Српској и посебну пажњу поклања нашој општини и знаменитостима које имамо – казао је Бјелица.

Делегацију Високе студије безбједности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ чине официри министарства и војске Србије, страних оружаних снага и МУП-а Републике Српске, народни посланици, министри и секретари у Влади Србије.