У Сокоцу је данас одржано регионално саобраћајно-образовно такмичење ученика основних школа „Дјеца у саобраћају 2023“ на којем су учествовала дјеца из Источног Сарајева, Пала и Сокоца.

Према ријечима секретара Ауто-мото друштва Соколац Добривоја Амовића, дјеца су показала завидно знање и вјештине у вожњи бициклом.

  • Учествовало је 9 екипа, представника школа из Сокоца, Пала и Сарајева. Такмичење се састојало из два дијела: први дио, теоријски, полагање теста који се састојао од 20 питања познавања правила безбједног понашања у саобраћају и практичног дијела који је обухватао вожњу бицикла на полигону спретности. Екипе су састављене од четири ученика, двије дјевојчице и два дјечака, који су рођени 2011. 2012. или 2013. године. Прво мјесто је освојила екипа Основне школе „Србија“ из Пала са 92 казнена бода, друго мјесто освојила је ОШ „Соколац“ са 102 казнена бода, а треће ОШ „Петар Петровић Његош“ Источна Илиџа са 118 казненинх бодова. У појединачној категорији дјевојчице прво мјесто припало је Марији Николић из ОШ „Србија“ са Пала, друго мјесто освојила је Јована Тепавчевић, ОШ „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе и треће мјесто Марија Шиљеговић из ОШ „Пале“ са Пала. У категорији дјечака најбољи је био Матеј Брадарић из ОШ „Србија“ са Пала, друго мјесто освојио је Димитрије Бартула из ОШ „Соколац“ а треће Лука Кошарац из ОШ „Петар Петровић Његош“ Источна Илиџа. У пласману наставника на првом мјесту се нашао Миленко Боровчанин из ОШ „Србија“, на другом Радомир Ристовић из ОШ „Соколац“ и на трећем Лена Гавриловић из ОШ „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе. Представници основних школа „Србија“ и „Соколац“ су данашњим пласманом обезбиједили учешће  на финалном такмичењу у Теслићу, казао је Амовић и додао да је ово једна од превентивних активности.
  • У току године Ауто-мото савез ради велики број акција, а конкретно ову спроводимо са саобраћајним секцијама из основних школа. Дјеца на секцији уче прописе и правила у саобраћају тако да је ово такмичење једна врста испита. Све ово им свакако помаже да боље науче и разумију правила безбједног понашања у саобраћају, а познајући правила касније много лакше савладају тестове и вожњу, казао је Амовић.

Такмичење „Дјеца у саобраћају 2023“ предвиђено је планом образовних и превентивних активности Ауто-мото савеза Републике Српске и календаром такмичења Републичког педагошког завода за школску 2022/2023. годину.

Републичко такмичење „Дјеца у саобраћају 2023“ биће одржано у Теслићу крајем маја.