Директор Пореске управе Српске Горан Маричић изјавио је Срни да електронске услуге ове управе користи 47.000 пореских обвезника и најавио да ће бити настављен развој електронских сервиса.

Маричић је навео да је пред Пореском управом и увођење друштвених мрежа као нових дигиталних канала комуникације са пореским обвезницима.

„Већ неколико година чинимо огромне напоре да унаприједимо комуникацију са пореским обвезницима и успјели смо да заокружимо електронску комуникацију у свим пореским поступцима. Практично смо постали пионири електронског пословања у Српској и шире“, рекао је Маричић.

Он је подсјетио да је Пореска управа у прошлу годину ушла са постављеним Интегрисаним информационим системом /САП/ који јој је омогућио бројне погодности и олакшао рад, као и обавезе пореских обвезника.

„Пореска управа је у оквиру Интегрисаног информационог система успоставила аутоматизацију процеса, чиме је повећала ефикасност рада и смањила субјективни утицај запослених на поједине процесе, а посебно наплате што је резултирало континуираном растом прихода“, истакао је Маричић.

Он је напоменуо да је, осим аутоматизације наплате јавних прихода, у протеклом периоду омогућено и електронско подношење свих пореских пријава.

Маричић је навео да је новина за пореске обвезнике од краја прошле године, која ће унаприједити и олакшати комуникацију са Пореском управом, пуштање у функцију „е-Сандучета“, које служи као алат за безбједну двосмјерну комуникацију између пореских обвезника и Пореске управе и дио је Интегрисаног информационог система.

„У претходном периоду пустили смо у функцију и андроид мобилну апликацију `е-ПУРС` помоћу које грађани могу приступити својим пореским евиденцијама и добити потребне инструкције“, рекао је Маричић.

Он је изјавио да су неке од новина редизајн портала електронских услуга како би био што једноставнији за кориштење пореским обвезницима, увођење нових функционалности у оквиру досадашњих електронских услуга, те спровођење медијских кампања да се грађанима укаже на значај кориштења електронских услуга, чије кориштење им штеди вријеме и новац.